Alışveriş uygulamalarının içerik tarafına odaklanılarak epey bir farklılaşabildiğini gördük ancak alışverişin doğasına dokunmak henüz yeni bir olgu. Alışverişi yeniden ele alan ve hem alan hem veren tarafa sorumluluklarını hatırlatacak şekilde yeniden yorumlayan Satsuma, Türkiye'den bir girişim. Mobil alışveriş uygulamasıyla sosyal ve sorumlu alışveriş konseptini yaratan Satsuma, bugüne kadar elde ettiği gelirin üç katı kadar bağış yarattığı paylaşıyor. Bu, övgüyü hak eden bir başarı zira sosyal ve sorumlu alışveriş sisteminin Türkiye'de çalışabileceğine işaret ediyor.
Satsuma, tasarım ve el emeği ürünlerle, ikinci el ve vintage eşyaların satıldığı bir pazar yeri uygulaması. Bireysel tasarımcı ve butiklerle farklı satıcıları alıcılarla buluşturan Satsuma'nın ayırt edici özelliği, ürünün gelirini seçilmiş STK’lara bağışlamaya imkan tanıması. Bununla birlikte uygulama, bağımsız modacıları daha görünür hale getiriyor ve ikinci el tüketimi özendirerek sürdürülebilir modayı destekliyor.
Bir seneden uzun süredir piyasada olsa da Satsuma'nın bugünkü kimliğine kavuşması geçtiğimiz yıl Ekim ayını bulmuş. Bu dönemde Satsuma'ya yönetici ortak olarak katılan Aslı Özbek, 15 yıl moda sektöründe perakendeden satın almaya farklı pozisyonlarda çalışmış, İtalya’da ve Paris’te on sene yaşadıktan sonra Türkiye’ye dönmüş ve sürdürülebilir moda ve girişimcilik üzerine danışmanlık vermeye başlamış. Özbek, Satsuma'ya katılır katılmaz, pozisyonlamasını tamamen değiştirip, kadınlara yönelik özgün bir alışveriş alternatifi haline getirmiş.
Satsuma, alışveriş uygulamasında bugün itibariyle bin 500 adet seçilmiş özgün ürün ve 34 tasarımcının mağazasının bulunduğunu paylaşıyor. Bağış seçeneğinin hayata geçtiği Ekim ayından itibaren satışlarının yüzde 20'si ilgili vakıflara bağışlanmış. Kendi net gelirinin 3 katı kadar bağış yaratan uygulama içinden bağış yapılan STK’lar, Türkiye’de bağışçıları hesap verebilir dernek ve vakıflar ile bir araya getirmek amacı ile kurulmuş olan Açık Açık platformundan seçiliyor.
Satsuma, sosyal ve sorumlu alışveriş konseptini Türkiye çapında yaygınlaştırmayı amaçlıyor, uygulamanın küreselleşme şansı da epey yüksek.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap