BKM: Türkiye'de 2016'da 45 milyon temassız işlem gerçekleşti

BKM: Türkiye'de 2016'da 45 milyon temassız işlem gerçekleşti

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Türkiye'de kartlı alışverişlerle ilgili önemli güncellemelere temassız ödemelerle devam ediyor. Bugün düzenlediği bir basın toplantısıyla temassız ödemelerin güncel durumuyla ilgili önemli güncellemeler paylaşan BKM, Türkiye'de 2016'da  45 milyon adet temassız ödeme gerçekleştiğini açıkladı.

Temassız ödemelerin gittikçe yaygınlaşan bir alışkanlık haline geldiğine dikkat çeken BKM'nin verilerine göre, 2016'da kartlarla yapılan 4,2 milyar adet ödemenin yüzde 63'ü 50 TL ve altında tutarlarda oluşuyor. Mikro ödeme olarak adlandırılan bu ödemeler, temassız ödeme için doğrudan potansiyel oluşturuyor. Bu potansiyel gün geçtikçe daha fazla açığa çıkıyor.

Temassız özellikli aktif kart sayısı bir yılda yüzde 86 arttı

BKM Ödeme Platformları Genel Müdür Yardımcısı Celal Cündoğlu'nun paylaştığı bilgilere göre, 2016'da temassız özellikli aktif kredi kartı sayısı yüzde 86 artarak 18,5 milyona çıktı, terminal sayısı yüzde 137 oranında artarak 608 bine yükseldi. Aylık temassız kredi kartı işlem adetleri ise yüzde 77 oranında arttı. Aktif temassız terminal sayısı ise bugün itibariyle 122 bin olarak kaydedildi. 2016'da yalnızca Aralık ayında 5.3 milyon adet temassız işlem yapılırken, bir önceki yıl için bu sayı 3.5 milyon adet olarak gerçekleşti.

Cündoğlu'nun dikkat çektiği bir diğer ilginç konu, ödeme alanında dünyanın birçok gelişmiş ülkesini geride bırakan Türkiye'nin temassız ödemeler konusunda küresel rekabetin henüz gerisinde olduğu. Türkiye'de temassız terminal penetrasyonunun 2016'da iki katına çıkarak yüzde 24'e çıktığını paylaşan Cündoğlu bu oranın İngiltere, Fransa, Almanya gibi ülkelerin gerisinde olduğunu paylaştı. Kıyas için İngiltere'de temassız özellikli aktif kredi kartı sayısı 41,5 milyon bugün.

Temassız ödemenin kullanım kolaylığıyla birlikte hız avantajına değinen BKM, temassız işlemlerin ortalama 9 saniye sürerken, nakit için bu sürenin 16 saniye olduğunu not ediyor. Her bir işlemde sağlanan 7 saniyelik kazançla Aralık ayında 317 gün kazanç sağlandığını hesaplıyor BKM. BKM'nin verilerine göre, temassız ödemeler bugün en çok market, gıda ve hizmet alışverişlerinde kullanılıyor.

Türkiye'de kartlı ödemelerin için temassızın payı yüzde 1,5. BKM'nin edefi bu oranın 2020 yılında yüzde 10 seviyesine çıkması. Bugün yüzde 24 olan temassız terminal penetrasyonunun ise bu sürede yüzde 100'e çıkması planlanıyor. 2016'yı önemli bir kırılım noktası olarak gören BKM, yeni reklam kampanyalarıyla temassız ödeme bilincini yaygınlaştırmayı deneyecek.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.