Kuantum bilgisayarlar sonunda satışa çıkıyor

Kuantum bilgisayarlar sonunda satışa çıkıyor

Kuantum bilgisayarların teoriden ibaret olup olmadığı yönündeki uzun tartışmalar sonunda bitiyor. Son dönemde önemli kilometre taşlarını geride bırakan kuantum bilişim alanındaki çalışmaların ne zaman tam olarak meyve vereceğini bilmiyoruz ancak bilgisayarlar gelmeden onları satma yarışı şimdiden başladı. Kuantum bilgisayarların ticarileşmeye başlayarak önümüzdeki beş yıl içinde satışa çıkması bekleniyor.

Beklentiyi doğrulayan devlerden ilki IBM. Türünün ilk örneği olan, ticari kuantum bilişim platformunu duyuran IBM, IBM Q adını verdiği platformu IBM Cloud üzerinden sunmaya başlıyor. Şirketleirn ve araştırmacıların bu alandaki çalışmalara katılmasını sağlamayı amaçlayan IBM, halihazırda sunduğu IBM Quantum Experience'ın beş qubitlik işlemcisini de güncelledi. IBM Q ile 20 qubit'le çalışabilen bir simülatör sunmaya başlayan şirket, script dillerinde satırlarca komut yazıp çalıştırmayı sağlayan yeni bir API'ı da kullanıma sundu.

IBM geçtiğimiz yıl, New York'taki araştırma laboratuvar'ındaki kuantum bilgisayarını deneylere açtığı Quantum Experience üzerinden 40 bin kişi tarafından 275 bin deneyin yapıldığını paylaşıyor. Geçtiğimiz yıla kadar önümüzdeki 10 yılda 50 qubit'lik bir bilgisayar yapmayı hedeflediğini paylaşan IBM, bugün bu hedefi beş yıla çekti.

Beş yıl kritik eşiği konusunda Google, IBM'i yalnız bırakmadı. Halihazırda IBM'in en önemli rakiplerinden D-Wave ile yakın çalışan Google'ın Quantum AI araştırmacıları Nature dergisinde yayınladıkları bir makalede kuantum teknolojilerin önümüzdeki beş yıl içinde ticarileşebileceğini paylaştılar. Her iki şirket de, çalışmaların başta yapay zeka, yeni ilaçların keşfi gibi teknolojilerden başlayarak geleceğin inşasında kritik rol üstlenebileceğini not ediyor.

Kuantum bilgisayarların özel soğutma süreçleri nedeniyle, satışa çıkacak kuantum bilgisayaların bulut tabanlı olması bekleniyor, yani çok da uzun olmayan bir vadede Google, IBM ya da Microsoft'tan kuantum bilişim hizmetleri satın alıyor olabilirsiniz. Bu, şirketlerin bulut servisleri satışları açısından da yeni bir dönüm noktası olabilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.