Artırılmış ve sanal gerçeklik dikeyleri 2017'de yüzde 100'den fazla büyüyecek

Artırılmış ve sanal gerçeklik dikeyleri 2017'de yüzde 100'den fazla büyüyecek

Mark Zuckerberg, sanal gerçeklik için “Önümüzdeki 10 yılda muhtemelen 3 milyar dolardan fazla yatırım yapmak zorunda kalacağız.” şeklinde bir açıklama yapmıştı. Peki milyonlarca kişiye ulaşacak bu dikeyin pazar hacmi ne kadar? IDC yanıtlıyor.

Küresel çapta pazar araştırmaları ve danışmanlık hizmetleri sunan International Data Corporation (IDC) yeni raporunda hem artırılmış gerçeklik (AG) hem de sanal gerçeklik (SG) dikeylerini masaya yatırıyor. Şirketin hazırladığı Küresel Altı Aylık Artırılmış ve Sanal Gerçeklik Harcamaları Raporu'na göre bu iki dikeyin 2017 pazar hacmi 13,9 milyarı bulacak. Üstelik geçen yıl aynı rakam 6,1 milyar dolar olarak kayıtlara geçmişti ve bu da yüzde 130,5 oranında artış beklentisi anlamına geliyor.

IC'nin öngörülerine göre AG/SG dikeylerindeki harcamalar önümüzdeki bir kaç yıl boyunca artarak devam edecek. 2015-2020 arasındaki 5 yıllık bileşik büyüme oranı da yüzde 198'i bulacak ve 2020 yılında 143,3 milyar dolarlık bir pazardan bahsediyor olacağız.

IDC yöneticilerinden Tom Mainelli, AG/SG başlıklarının şu an için medyada ilgi çeken ürünler olduğunu ama bu alandaki yazılım ve hizmetlerin de en az donanımlar kadar iyi olduğunu söylüyor. Sanal gerçeklik tarafında üreticilerin oyunların ötesine geçtiğine ve geniş kitlelere yayılacak içeriklere yöneldiğine de işaret ediyor. Artırılmış gerçeklik tarafındaysa ticari kuruluşların teknolojik ilerlemeyi daha ciddi biçimde karşıladığını ve bu alana adım attıklarını söylüyor.

Üretim ve perakende sektörleri başı çekecek

Söz konusu rapora göre üretim ve perakende sektörleri AG/SG dikeyinde 1 milyar dolardan fazla harcama yapacak iki sektör olarak göze çarpıyor. Perakende dikeyinin 5 yıllık bileşik büyüme oranında yüzde 238,7 ile ilk sırada geleceği de belirtiliyor. IDC, perakende ve üretim sektörlerini takip eden sektörlerinse ulaşım ve sağlık dikeyleri olacağını öngörüyor.

IDC, tüketici tarafında da artırılmış gerçeklik oyunlarının yüzde 287,4'lük bir bileşik büyüme oranı yakalayacağını söylüyor ki bu alt kategori AG/SG için en hızlı büyüme gösterecek alanlardan biri. Diğer yandan 2018 yılında artırılmış gerçekliğin sağlık, ürün tasarımı ve yönetimsel alanlara dokunacağına da raporda yer veriliyor.

Coğrafi açıdan bakıldığında sanırım herkes ABD'nin ilk sırada geleceğini tahmin edecektir. IDC de rakam vererek ABD'nin AG/SG dikeyinde 2017'de 4,3 milyar dolar harcayacağını söylüyor. Asya/Pasifik (Japonya hariç tutulmuş - APeJ) bölgesinin 2,6 milyar dolarlık pazar hacmiyle ikinci sırada, Batı Avrupa'nın ise 2,5 milyar dolara yaklaşan pazar hacmiyle 3. sırada yer alması bekleniyor.

Görsel Kaynak: Sanal Gerçeklik

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.