Marc Andreessen'in dediği gibi eğer yazılım dünyayı sarıp kuşatıyorsa yazılım güvenliği için de aynı şeyi söyleyebiliriz. Ancak yazılım güvenliğinin kıymetini ne kadar anladığımız şüphe götürür. Bilişim güvenliği alanında hizmet veren Clonera'nın araştırması da bu şüphelerimizi, maalesef doğrulayan sonuçlar sunuyor.
Clonera'nın “Türkiye’deki BT sistemleri felaketlere hazır mı?” başlıklı raporuna ortalama 50 sunucuya sahip yaklaşık 200 şirket katılmış. Türkiye’de faaliyet gösteren şirketlerde görev yapan toplam 430 BT yöneticisinin verdiği yanıtlar son 1 yılda her 3 şirketten birinin dijital felaket yaşadığını ancak her 2 şirketten birinin felaket kurtarma çözümü ve felaket senaryosunun olmadığını gösteriyor.
Rapora göre her 4 şirketten birinin felaket kurtarma testi de yapmıyor ve çözümlerinin efektif olup olmadığını bilmiyor. Araştırmaya katılan şirketlerin yüzde 52,9'u mevcut sisteminin kendisini felaketlerden koruyacağına inanmadığınını itiraf ediyor.
Şirketlerin yüzde 65'i felaket kurtarma çözümlerinin pahalı olduğuna inanıyor
Diğer yandan hizmetlerinin kesintiye uğramaması için bir çözüm kullanmayanların yüzde 65’i felaket kurtarma çözümlerinin maliyetinin yüksek olduğu düşünüyor. Clonera ise yaşanan kayıpların, şirketlerin iş süreçlerini durdurma seviyesine getirdiğini ve bu durum itibar ve gelir kaybı olarak geri döndüğünü söylüyor. Anket sonuçlarına göre dijital felaket yaşayan şirketlerin yüzde 65’i sistemlerini yedekten geri döndürse de uygulamalarını sürdüremiyor, yüzde 8’i sistemlerini hiç geri getiremiyor ve her 4 şirketten biri sisteminin en az yüzde 10’unu kaybediyor.
Clonera raporunda dikkat çeken bilgilerden bir diğeri de son 1 yıl içinde dijital felaket yaşayan şirketlerin yalnızca yüzde 3’ünün iş süreçlerinin doğal afetler nedeniyle kesintiye uğramış olması. Yani iş kesintilerinin büyük bir çoğunluğu kullanıcı hatası, sistem arızası, siber saldırı veya güç kesintisi sebebiyle oluşuyor.
Clonera Genel Müdürü Evren Ballı, anket sonuçlarının, uluslararası felaket kurtarma araştırmalarıyla paralellik gösterdiğini söylüyor ve "Dünya çapında yapılan araştırmalara göre, son 5 yılda dünyadaki her 3 şirketten biri dijital felaket yaşadı. Bu şirketlerin %93’ü 5 yıl içinde yok oldu. Felaketler nedeniyle şirketlerin yaşadığı operasyonel kesintilerin maliyeti 3,5 milyon doların üstünde." diyor.
Clonera 'dijital felaket" tanımlamasını net olarak yapmasa da yazılım güvenliğine gerekli önem vermediğimiz sanırım ziyadesiyle ortada. Araştırmayla ilgili daha detaylı sonuçları aşağıdaki infografikte görebilir, dilerseniz felaketlerolur.com adresinden raporu indirebilir ve araştırmaya katılabilirsiniz.