Sizlere daha önce Yerli GitHub yazı dizimizde tanıttığımız Rakam, açık kaynak bir kütüphane olması dışında bir girişim olarak da dikkat çekiyor. Ayda 1 milyarın üzerinde aksiyon işleyen platform, ücretli kullanıcılarına (açık kaynak versiyon ücretsiz) SaaS modeliyle hizmet veriyor.
Veri odaklı girişim ve şirkeleri hedefleyen Rakam için çok sayıda kaynaktan veri toplayıp bunları saklayan ve anlamlandıran bir platform diyebiliriz. Kullanıcılarının tüm verilerini tek bir noktada toplayan girişim, özelleştirilmiş rapor ve ekranlar hazırlanmasına olanak tanıyor.
Rakam'ın çözüm sunmak istediği problemi daha detaylı olarak anlatmak gerekirse; halihazırdakİ analitik servislerinin genellikle niş bir problemi çözdüğünü ve topladıkları tüm verilere yukarıdan bakmak isteyen çoğu şirketin de kendi veri ambarlarını kurmaya kadar verdiğini aktaran kurucu ortaklar, Rakam ile bu probleme bulut tabalı, kolay kullanılabilir ve SaaS bir çözüm sunmak istediklerini belirtiyorlar.
Yaklaşık olarak 6 ay önce girişimleşen Rakam'ı şu an Scorp, Twentify, Influanza ve Panda gibi şirketler kullanıyor.
Burak Emre Kabakçı ve Nurkan Kırkan tarafından kurulan (Ömer Erkmen mentörlüğünde) Rakam'ın Google Analytics ya da Mixpanel gibi servislere rakip olduğunu söylemek güç. Rakam, daha çok veri odaklı şirketlere tek bir noktadan sahip oldukları tüm verileri işleme ve analiz etmeye odaklanıyor. Rakam ile ayrıca Intercom’dan Pipedrive’a, Facebook Ads'den Google Adwords'e kadar bir çok farklı hizmet veya platformla otomatik olarak entegre olabiliyorsunuz.
Rakam'ın veri kaynakları web siteleri ya da mobil uygulamalara konulan küçük kod parçacıkları, veritabanları ya da dışarıdan yüklenen .csv dosyaları olabiliyor. Kendi içinde 3 farklı ürünle kullanıcılarına hizmet veren girişim; kısaca Rakam API ile çok çeşitli verileri bulutta saklıyor, Rakam UI ile bu verileri görselleştirip özel raporlar çıkartıyor ve Rakam Pre-Built Analytics'le de e-ticaret ve dijital reklam gibi çeşitli sektörler için özelleştirilmiş analitik servisi işlevi görmek istiyor.
Rakam'ın gelecek hedeflerini kurucu ortaklardan Emre'ye sorduğumuz kendisi bizimle şunları paylaştı: "Kısa vadedeki en büyük hedefimiz veri ile büyümek ve veri ile işlem yapmak isteyen start-upları-şirketleri büyütmek. Şu an Scorp ve Twentify bu tanıma en iyi uyan isimlerden ve Rakam’ı tercih ediyorlar. Özellikle Türkiye’de en sık yaşadığımız problem aslında insanların veriyi sadece yatırımcılara ya da yöneticilere göstermek için kulllanması. Biz bunu Rakam ile kırmak istiyoruz."
rakam.io domain'inde ikamet eden ve 1 aylık ücretsiz kullanım imkanı sunan Rakam ile ilgili gelişmeleri sizlere aktarmaya devam edeceğiz. Son olarak, dilerseniz hemen şimdi daha önce Webrazzi Online Demo Day'de ağırladığımız Rakam'ın girişim sunumunu izleyebilirsiniz.