Gelişmekte olan ülkeler, büyük markaların imalathanesi olarak "ucuz işgücü" sağlamaya devam ediyor. Teknolojik gelişmeler henüz bu kişilerin hayatında pek ciddi değişiklikler yapamadı. Ucuz işgücü olarak çalışan kişilerin büyük bir bölümü "dikiş" işinde çalışıyor ve dikiş işlemi uzun zamandır kullanılan ve oldukça eski bir teknolojiye dayalı bir sistem. Hala insan gücü eve müdahalesi gereken bir iş kolu.
Giyim sektöründe özellikle çabucak kıvrılan, katlanan parçaların olması, robotların bu işi yapabilmesinin önünde büyük bir engel olarak duruyordu. Tabi ki dev şirketler bu alanda da geliştirme çalışmaları yapmaktan geri kalmıyordu. Geçtiğimiz aylarda paylaştığım Adidas ayakkabı örneği de bunlardan biri. Alternatif çözümler geliştirilmeye çalışılıyor.
Bu konuda en yaratıcı çözüm ise sektörün tamamen dışında serbest çalışan bir web geliştiricisinden gelmiş durumda. Geliştirici Jonathan Zornow, gecenin geç saatlerinde bir belgesel kanalında "How It's Made" isimli bir program izlerken dahiyane bir fikir buluyor ve ilk robotik üretim tişört olan "Sewbo"yu sunuyor.
Geceleri uyumak için bir yöntem olarak "How It's Made" isimli programı izlediğini söyleyen Zornow; "Robotların sürekli tekrar eden görevleri yapmaları benim için meditasyon gibiydi ve uyumamı sağlıyordu. Bir defasında kot pantolon yapım sürecini izlerken sürekli araya insanlar girince uykum gelmedi çünkü düzen bozuluyordu, tekrar eden düzenli robotlar yoktu" diyor.
Gerçekten de öyle, bir kıyafet üretimi sırasında ipler, parçalar ve daha bir çok detay insan dikkati ile çözülebiliyor. Robotlar düzenli görevlerde kusursuz derecede iyiyken bu tür görevlerde oldukça başarısız olabiliyorlar.
Zornow, uykusunu kaçıran bu hareketliliği yine robotların düzenli yapabileceği hale getirmek için kıyafet parçalarını sertleştirmenin bir yolunu düşünmeye başlamış. Bu sayede insan gücüne ihtiyaç duyulan karmaşayı ortadan kaldırabileceğine ikna olmuş.
3D yazıcıların da kullandığı, suda çözülen polimerleri kullanarak kumaşları sertleştirebileceğini keşfeden Zarnow, projesi üzerinde yaklaşık 1 sene çalışıp tüm detaylarını çözdükten sonra rafları düzenlemeye yarayan bir robot alarak programlıyor ve ilk robot dikimi kıyafetini görücüye çıkarıyor.
Şu anda bu girişimini bir iş modeline dönüştürebilmek için tam zamanlı olarak çalışan Zarnow, ABD Savunma Bakanlığı tarafından bir robot imalat konsorsiyuma da davet edilmiş.
Onlarca yıldır giyim sektöründe bu işi otomatize edebilmek için milyonlarca dolar ve çok değerli zamanlar harcanmış fakat çözüm bir meraklı geliştiriciden çok daha düşük maliyetli bir şekilde geliyor. Bazen çözümler ileri derece teknolojiler geliştirerek değil, elimizde olanları daha verimli kullanarak gelebiliyor. Zarnow'un yaptığı gibi.
Artık 3D yazıcılar, basit robotlar ve 10 yıl önce ulaşabilmeyi hayal edemediğimiz teknolojilere çok uyun bütçelerle erişebiliyoruz. Bunları faydalı bir şekilde kullanabilmek tamamen bize kalmış. Be like Zarnow!
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap