Gartner: İnsansız hava araçlarının pazar hacmi 2017'de 6 milyar dolar olacak

Gartner: İnsansız hava araçlarının pazar hacmi 2017'de 6 milyar dolar olacak

İnsansız hava araçları (İHA/drone) teknolojinin gelişimiyle giderek yetenekli ve ucuz hale geliyor. Uluslararası araştırma şirketi Gartner'ın yeni raporu da bu değişimi gözler önüne seriyor; bu dikeydeki küresel pazar hacminin 2017'de 6 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Gartner'ın raporuna göre yüzde 34 artışla 6 milyar dolara ulaşacak olan insansız hava araçları pazar hacmi, 2020 yılında 11,2 milyar dolara ulaşacak. 2017'de üretilecek araç sayısı 2016'ya kıyasla yüzde 39 artarak 3 milyona yaklaşacak

İHA'ların kişisel ve ticari amaçlarla kullanıldığı malum. Gartner da bu dikeyleri birbirinden ayırıyor ve her iki kategorinin de önemli bir büyüme göstereceğini öngörüyor. Kişisel İHA satışlarının 1,7 milyar dolar kazandırdığını paylaşan Gartner, bu tutarın 2017'de 2,3 milyar dolara çıkacağını tahmin ediyor. Ticari İHA'lar içinse aynı tutarın 2,8 milyar dolardan 3,68 milyar dolara çıkması bekleniyor.

Gartner, bu kategorilerin farklı dinamiklere sahip olduğunun da altını çiziyor. Kişisel kullanıma yönelik İHA'ları 5 bin metreden fazla yol alamayan, bir saatten fazla havada kalamayan ve 500 metreden fazla havalanamayan araçlar olarak tanımlıyor. İki kilogramın altında kategorilendirilen bu araçlar için 5 bin dolarlık fiyat sınırı çiziliyor. Tabi fiyat bariyerinin sürekli aşağı doğru indiğini söyleyebiliriz. Dolayısıyla Garner'ın 2016 yılı ortasında öngörülerini güncellemesi mümkün olabilir.

Hatırlatmak gerekirse Amazon Prime Air ile ilk ticari drone teslimatını gerçekleştirmişti. Birleşik Krallık ve Fransa’yı takip eden Kanada’nın da Drone Delivery Canada firması ile İHA teslimatlarına 2017 sonu veya 2018 başı itibarıyla başlayacağı paylaşılmıştı.

Görsel Kaynak: Depositphotos

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.