Google Summer of Code bünyesinde geliştirilen Jekyll Admin, 10 bin indirilmeye ulaştı [Yerli GitHub]

Google Summer of Code bünyesinde geliştirilen Jekyll Admin, 10 bin indirilmeye ulaştı [Yerli GitHub]

Dilerseniz GitHub’da yer alan başarılı ve popüler yerli repo’ları incelediğimiz yazı dizimizin (Yerli GitHub) tamamına göz atabilirsiniz.

Yazılım geliştiricilerin yakından bildiği Google Summer of Code (2016) programına Türkiye'den katılan 10 kişiden biri olan Mert Kahyaoğlu, program süresince dünya genelinde oldukça popüler olan statik site oluşturma aracı Jekyll'a 'admin panel' geliştirdi.

GitHub üzerinde de açık kaynak olarak yayınlanan Jekyll Admin, Mert'ten aldığımız bilgiye göre bugüne kadar 10 bin kez indirilmiş. Jekyll Admin yaklaşık 6 ay gibi bir sürede GitHub'da 850 'star' alıp 60 kere de 'fork'lanmış.

Dünya genelindeki en popüler statik web sitesi oluşturma araçlarından biri olan Jekyll için geliştirilen Jekyll Admin, Jekyll ile oluşturan sitelerin sayfalarının, postlarının, veri dosyalarının, resim ve video içeriklerinin tarayıcı üzerinden kontrol edilebilmesini sağlıyor.

Jekyll Admin öncesinde resmi olan ve ücretsiz bir aracın piyasada bulunmadığını, dolayısıyla tüm bu işlemler için kullanıcı arayüzü bulunan yaygın bir çözüm bulunmadığını belirtelim. Yayınlandıktan sonraki ilk haftada 5 bin kez indirilen kütüphane, Jekyll komünitesi tarafından sevinçle karşılanmış.

WordPress'in küçük kardeşi

Mert'e göre 'WordPress'in küçük kardeşi' olarak tarif edilebilecek olan Jekyll ile çok fazla detayla uğraşmak istemeyen kullanıcılar, kısa süre kendi bloglarını oluşturup yayınlayabilirler. Ayrıca GitHub tarafından da desteklenen Jekyll, GitHub Pages üzerinde ücretsiz olarak host edilebiliyormuş.

ReactJS ile geliştirilen Jekyll Admin, CSS önişlemcisi SASS, 'state' kontrolü için Redux ve modül paketleyici olarak da Webpack kullanmış.

Jekyll Admin, Github Pages ile entegre olacakmış

Jekyll'nin tüm bakım ve geliştirmelerini yönettiğini öğrendiğimiz Mert Kahyaoğlu, diğer geliştiricilerden gelen 'pull request' ve 'issue' isteklerini de yönetiyormuş. Bunlar dışında Mert'le konuştuğumuzda Jekyll Admin'in GitHub Pages ile entegre olmasının planlandığını, böylelikle Github üzerindeki github.io uzantılı Jekyll tabanlı siteler, Jekyll Admin ile kolayca yönetilebilir olacağını öğrendik.

Hem GSoC hem de açık kaynağa bakışını sorduğumuz da Mert bizimle şunları paylaştı: "GSoC benim için inanılmaz bir tecrübeydi. İşlerinde en üst düzeyde olan insanlarla çalışma fırsatı buldum. Yaptığımız projenin dünyanın dört bir yanında insanlar tarafından kullanılması bana büyük bir haz ve daha da geliştirme isteği verdi. Open source'un gücü işte tam olarak burada ortaya çıkıyor. İnsanlardan aldığınız geri dönüşler sizi daha da teşvik ediyor."

Webrazzi üzerinde Jekyll Admin gibi yerli üretim ve açık kaynak kütüphaneleri tanıtmaya devam edeceğiz. Sizin de böyle bir kütüphaneniz varsa bize [email protected] e-posta adresinden ulaşabilirsiniz.

Jekyll Admin'den bir ekran görüntüsü
Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.