Açık kaynak Telegram botu Libretaxi, Uber ve Bitaksi gibi şirketleri aradan çıkarmak istiyor

Açık kaynak Telegram botu Libretaxi, Uber ve Bitaksi gibi şirketleri aradan çıkarmak istiyor

Uber bugün 65 milyar doları geçen değerlemesiyle sadece borsaya açılmamış en değerli girişim olmakla kalmadı şehir içi taşımacılık dikeyini kökünden değiştirecek bir işe imza attı. Uber'i takip eden benzer girişimlerle artık şehiriçi taşımacılığın kuralları değişmiş durumda. Ancak hemen her şeyde olduğu gibi açık kaynak geliştirciler bu alanda da bir alternatif arayışında.

Telegram için geliştirilen açık kaynaklı LibreTaxi adlı bir sohbet bot, Uber ve Bitaksi gibi aracıları aradan çıkarıyor ve sürücülerle araç/taksi çağırmak isteyenleri direkt birbirine bağlıyor. Ancak burada sürücü ve yolcu arasına herhangi bir şirket yok. Dolayısıyla yolcuların sürücülerle pazarlık yapması mümkün. Uzak mesafe yolculuklarla işe yarabilecek bu yöntem ne kadar kullanılır bilinmez ama LibreTaxi her iki tarafın da bu işten kazançlı çıkacağını savunuyor.

GPS takibi yapmayan LibreTaxi'de herhangi bir ödeme altyapısı da bulunmuyor. Yani yolculuk ücreti nakit ödeniyor, kredi kartı veya banka kartı ile ödeme yapmak mümkün değil. Diğer yandan Bitcoin altyapısının sisteme dahil edileceği paylaşılıyor.

Dört farklı dilde yayında

Araç çağırma işini demokratikleştirmek isteyen LibreTaxi'nin geliştiricisi Roman Pushkin, LibreTaxi'nin yolcularla kendi başına çalışan sürücülere esneklik sunduğunu söylüyor ve taksi sektörünün nasıl çalışacağını şirketlerin değil, bireylerin belirlemesi gerektiğini ekliyor. Pushkin'in bu amacında ne kadar başarılı olacağı gerçekten şüphe götürür ama en azından açık kaynak camiası bu işe de el atmadan geçmemiş oldu ve sohbet botlarının farklı bir şekilde kullanılacağını da gösterdi.

Dilerseniz şu anda 4 farklı dile çevrilmiş LibreTaxi'nin Türkçe'ye çevrilmesine ve Türkiye'de de kullanılmasına yardım edebilirsiniz. Detaylar libretaxi.org adresinde.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.