İş verenler LinkedIn profilinizde en çok nelere dikkat ediyor?

İş verenler LinkedIn profilinizde en çok nelere dikkat ediyor?

CV hazırlamanın en kolay yollarından biri LinkedIn'e üye olmaksa iyi bir CV oluşturmanın ön koşulu LinkedIn profilini nasıl geliştireceğini bilmek olabilir. Bu konuda kullanıcılara yıllık raporlarıylla yardımcı olan  Jobvite'ın İş verenler Ulusu Anketi'nin 2016 sonuçlarına göre iş verenlerin yüzde 87'si alımlar sırasında adayları değerlendirmek için LinkedIn'i kullandığını söylüyor.

LinkedIn, İK departmanları ve yetenek avcıları tarafından gittikçe daha yaygın bir şekilde kullanılıyor. Ancak kullanıcıların önemli bir bölümü, iş arar durumda olsa bile profilini nasıl konuşturacağını tam olarak bilmiyor. Kısa bir süre önce yeni tasarımını devreye alan LinkedIn kullanıcılara profillerinin eksik bölümlerini nasıl tamamlayabilecekleriyle ilgili daha fazla ip ucu ve yardım sunmaya başladı ancak güncelleme henüz Türkiye'de kullanılamıyor. Bu yüzden uzmanların LinkedIn profillerini nasıl değerlendirdiğini anlamaya çalışmakta fayda var. Farklı uzmanlardan alınan görüşler şu önemli noktalara işaret ediyor:

1.Profil fotoğrafınıza selfie yükleyemeyin

Sosyal ağ alışkanlıklarıyla, LinkedIn profil fotoğrafınızı seçerken selfie'lere yöneliyor olabilirsiniz. Ancak uzmanlar selfie gibi profesyonel görünmeyen fotoğrafları kullananların, uygun bir fotoğraf paylaşmayı bile "zahmet" olarak gördüklerini düşünebiliyorlar. Aday olduğunuz işe uygun bir fotoğraf (küçük hatırlatma: Google Glass'ın modası geçti ;))  hakkınızda iyi bir izlenim verebilir karşı tarafa. Ancak, görüntünün fazla öne geçmesinden rahatsızsız ya da cinsiyetçilik vs. gibi çekinceleriniz varsafotoğraf yüklemek zorunda değilsiniz. Photofeeler.com ya da Snappr gibi servisler fotoğrafınızı sizin için değerlendirebilir.

2. Kullandığınız başlık düşündüğünüzden daha önemli 

Fastco'nun konuştuğu uzmanlar, iş verenlerin LinkedIn profilinizi Google aramalarından da bulabileceğine dikkat çekiyorlar. Bunun anlamı sizi Google aramalarında üst sıraya çıkaracak bir başlık seçmeniz gerektiği. Bulunduğunuz şehir, ülke'yii açıkça yazmanız ve isminizin altındaki bölümde ünvanınızı da net bir şekilde belirtmeniz faydalı olabilir.

3. Tamamlanmamış profiller itici olabilir

LinkedIn'e güvenmeseniz de size profilinizin büyük oranda tamamlanmamış olduğunu söylediğinde, ona kulak vermeniz gerekebilir. Hangi tarih aralıklarndan nerelerde çalıştığınız, eğitim durumunuz ve diğer CV bilgilerinizin doğru bir şekilde göründüğünden emin olun.

4. Bağlantılarınız değerlidir 

LinkedIn'de yalnızca birkaç kişiyle bağlantılı olan profiller, bazen sahte hesaplara ait olabiliyor. İnsanlar, diğer sosyal ağlarda olduğu gibi, profilleri kaç kişiyle bağlantılı olduğu ve kimi tanıdığıyla yargılayabiliyor. Otanatik kullanıcılar için ideal olan 300 ve üzeri sayıda bağlantıya sahip olmak. Ortak tanıdıklar ummadığınız anda yeni kapılar açabiliyor.

5. Tutarsızlık büyük risk

CV'nizi inceleyen bir iş veren aynı bilgileri LinkedIn profilinizde görmüyorsa, sizinle ilgil olumsuz bir izlenim edinebiliyor. Bu nedenle profilleriniz arasında çapraz sorgu yapmanız gerekebilir.

6. Mobilden okunabilecek bir profil, çok uzun olamaz

Profilinizde detayları abartarak, uzun uzadıya öz geçmiş yazmanız sizin için zararlı olabilir. Mobil dünyada, iş verenler dahil herkes sözün özüne ulaşmak ister. Okunması kolay bir şekilde, deneyim ve becerilerinizi numara ya da puntolar kullanarak sıralayın.

7. Anlamını yalnızca sizin bildiğiniz ünvanlar kullanmayın

Teknoloji girişimleri için oldukça eğlenceli bir süreç olsa da ünvan uydurmak yeterince abartıldı. İş verenlerin sizi görebilmesi için yalın ve net olmanızda fayda var.

8. İş verenler paylaşımlarınıza bakar

LinkedIn'de paylaştığınız ya da beğendiğiniz içerikler, iş verenlerin de ilgisini çeker. Yazdığınız içeriklerin seviyesi hakkınızda fikir verirken, profesyonel ilgi alanlarınız da ortaya çıkar.

9. Tavsiye mektuplarına çok da güvenmeyin

LinkedIn'de tavsiye mektubu almak çok kolay ancak bunlar iş verenlerin gözünde çok da değerli değil. Teknik ya da spesifik bir konuda net bir açıklama içermiyorsa, hakkınızda iyi şeyler söylenmesi ayırıcı bir özellik olarak görülmüyor.

10. İş verenler sizin iş aradığınızı bilmeli 

Bunun için LinkedIn geçtiğimiz yaz Open Candidates adında açıktaki adaylar için bir araç çıkarmıştı. Gizlilik duyarlı aracı kullanarak, yalnızca iş verenlere görünmeniz mümkün.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.