Google, 2016'da yayından kaldırdığı şüpheli/riskli reklam sayısının 2015'in iki katından fazla olduğunu ve 1,7 milyara ulaştığını açıkladı.
2016 senesi sahte haber sitelerinin gündemi epey meşgul ettiği bir yıldı ve Google da Facebook gibi bu sitelerin artışından olumsuz etkilendi. Facebook'ta sosyal etkileşim yoluyla kendilerine daha çok trafik arayan siteler, Google tarafında reklamlar üzerinden de atağa geçmiş ve Google'ın yayından kaldırdığı şüpheli/riskli reklam sayısı 1,7 milyarı geçmiş.
Google, 2016 yılında yanıltıcı reklamlara karşı reklam politikasını güncellemişti ve Temmuz 2016'da maaş günü kredilerini (kısa süreli ve yüksek faizli borç kredisi - payday loan) engelleme kararı alarak 5 milyon reklamı engellemiş. Ayrıca 68 milyon reklamı onaylanmamış ilaçları tanıttığı için, 80 milyon reklamı kullanıcıları aldattığı/şok ettiği için, 112 milyon reklamı zararlı yazılımla ilişkili olduğu için yayından kaldırmış.
Şüpheli reklamları daha hızlı tespit etmenin yolunu bulduğunu söyleyen Google geçtiğimiz günlerde, kendi reklam ağında kendi ürünlerinin reklamını yapmakla eleştirilmiş ancak arama reklamcılığı devi bunun yanlış olmadığını savunmuştu. Bir diğer önemli gelişmeyse 2000 yılından bu yana Google'ı istenmeyen (spam) içeriklerden korumak için çalışan Matt Cutts'ın Google'dan ayrılmasıydı.
Tüm bu gelişmeler ışığında Google'ın 2017'de arama motoru reklamcılığı tarafında neler yapacağını merak etmemek elde değil. Daha çok reklam engellemenin iyi mi yoksa kötü mü olduğu da büyük bir soru işareti...
Görsel Kaynak: Depositphotos