Google Lunar XPrize'da 5 finalist bu yıl içinde Ay yüzeyine gitmeyi hedefliyor

Google Lunar XPrize'da 5 finalist bu yıl içinde Ay yüzeyine gitmeyi hedefliyor

Google, Lunar Xprize adıyla açtığı yarışmada Ay yüzeyine gidecek özel girişimlere ciddi destek sağlamıştı. Yarışmada önemli bir faz daha geride kaldı ve Google, 2017 yılı içerisinde Ay'a gidecek takımları duyurdu.

Son olarak 1 milyon dolarlık Çeşitlilik Ödülleri'ni 16 finalist arasında dağıtan Google, 5 finalist ile fırlatma rampalarına geçmeleri için sözleşme imzaladı. ABD'den Moon Express, İsrail'den SpaceIL, Hindistan'dan TeamIndus, Japonya'da HAKUTO ve Synergy Moon adlı girişimlerin 31 Aralık 2017'ye kadar uzay araçlarını fırlatmaları gerekiyor.

Büyük ödül için gerekli koşullar sadece Ay yüzeyine inmek ile de sınırlı değil. Bu girişimlerin aynı zamanda Ay yüzeyine iniş yaptıktan sonra araçlarını 500 metre hareket ettirmeleri ve dünyaya görüntü yollamaları isteniyor. Uzay araçlarını fırlatılma işlemleri ise yine farklı girişimler tarafından yapılacak. Örneğin SpaceIL daha şimdiden SpaceX ile anlaşmaya varmış ve 2017 yılının ikinci yarısında aracını SpaceX ile uzaya göndermeyi hedefliyor. Moon Express ise Rocket Lab adlı girişimin Electron adlı roketi ile fırlatılacak. TeamIndus ise Hindistan Uzay Ajansı'nın roketine yolculuk için misafir olacak.

Ay görevini başarıyla tamamlayan ilk ekip, Google'ın 20 milyon dolarlık büyük ödülünü de kasasına koyacak. Yarışmayla birlikte daha fazla girişim ve özel sermayenin uzay yarışına katkı sağlaması hedefleniyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.