Mobil uygulamalardan elde edilen gelirler 2016'da yüzde 40 arttı

Mobil uygulamalardan elde edilen gelirler 2016'da yüzde 40 arttı

App Annie'nin yayınladığı yıllık rapora göre 2016'da hem uygulama indirme sayısı, hem uygulama içinde geçirilen süre, hem de uygulamalardan elde edilen gelirler artış gösterdi. Dünya çapında mobil uygulamaların indirilme oranları yüzde 15, uygulama içerisinde geçirilen süre yüzde 25, mobil uygulamalardan elde edilen gelirlerse yüzde 40 arttı. 2015 yılının büyüme oranlarıyla aşağı yukarı aynı seviyelerde olan indirilme sayıları, iOS için 13 milyar, Android için ise 90 milyar seviyelerini aştı. Çin pazarı sayesinde iOS platformunun indirilme rakamlarının 2015'e oranla daha fazla artış gösterdiğini de ekleyelim.

Raporun önemli detaylarından biri finans, gezi, fotoğraf, araçlar ve sosyal kategorilerindeki uygulamaların mobil oyunlardan daha fazla büyümesi oldu. 2016 yılında yaklaşık olarak 150 milyar saat artış gösteren mobil uygulamalarda geçirilen süre, 900 milyar saate çıkmış durumda. Uygulamalar içerisinde geçirilen sürenin sadece Çin dışındaki Android cihalar üzerinden hesaplandığı da belirtilmiş.

Gelirler açısından da muazzam bir yıl olan 2016'da yayıncılar, yüzde 40'lık büyüme oranı sayesinde 35 milyar dolar gelir elde etti. Ki bu oranın 2015 yılının büyüme oranından daha yüksek olduğunu da belirtelim. Üçüncü parti Android mağazaları ve reklam gelirleri de analize katıldığında bu rakam 89 milyar dolar seviyelerine çıkıyor.

Çin pazarının çok hızlı bir şekilde büyüdüğünden bahseden App Annie, iOS platformundaki büyümelerin neredeyse yarısının Çin kaynaklı olduğunu söylüyor. Mobil oyunların hızları kesilmiş gibi görünse de geliştiricilerine para kazandırmaya devam ediyorlar. 2016'nın bu konudaki en iyi örneği ise şüphesiz 950 milyon dolar gelir elde etmeyi başaran Pokemon Go.

Rapora göre Amerika ve Birleşik Krallık pazarlarında en popüler uygulama Youtube olurken, en çok gelir elde eden uygulama Netflix oldu. Son olarak raporuna indirilme ve gelir rakamlarına göre ilk 5 uygulama listeleri de ekleyen App Annie, indirilme rakamları açısından Facebook'un oldukça başarılı bir yıl geçirdiğinin altını çiziyor.

En çok indirilen uygulamalar sırasıyla Facebook, Messenger, WhatsApp, Instagram ve Snapchat olurken, en çok gelir elde eden uygulamalar Spotify, LINE, Netflix, Tinder ve HBO Now oldu.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.