Reklamsız Twitter alternatifi App.net'in fişi çekildi

Reklamsız Twitter alternatifi App.net'in fişi çekildi

2012 yılında bir kitlesel fonlama projesiyle ortaya çıkan reklamsız Twitter alternatifi App.net, tamamen kapanıyor. 2014 yılında bakım moduna giren girişim, bugün itibarıyla yeni kullanıcı alımına son verdi ve 15 Mart 2017'de tarihe gömülmeyi bekliyor.

Dalton Caldwell ve Bryan Berg tarafından kurulan App.net, temelde küçük aylık ücretlerle reklamsız bir modelle ayakta kalmayı hedeflemekteydi. Caldwell, "reklamlara bel bağlayan bir girişimin asla kullanıcıları ve geliştiricileri ilk sıraya koyamayacağını" söylemiş ve özellikle geliştiricileri kendi safına çekmeye çalışmıştı. Tabi ilk çıktığında geliştiricilere normal üyeliğin 2 katı bir abonelik ücreti sunduğunu da paylaşmak gerek.

Aradan geçen yıllarda ücretsiz üyeliğe kadar uzanan üyelik modellerini deneyen App.net, kurucularının paylaştığı bilgilere göre artık siteyi aktif olarak ayakta tutacak eşiği aşmış. Dolayısıyla projenin ipininin tamamen çekilmesi kararlaştırılmış. 15 Mart 2017'te tamamen kapanacak olan App.net'in üyeleri bu tarihe kadar kişisel verilerini indirebilecek. O tarihten sonra tüm veriler silinecek. Diğer yandan geliştiriciler App.net'in kaynak koduna Github üzerinden erişebilecek.

Kitlesel fonlama kampanyasında 750 bin dolardan fazla toplayan App.net, Andreessen Horowitz'ten 2,5 milyon dolar yatırım almak gibi önemli bir nakit akışı da bulmuştu ama görünen o ki kimse bir sosyal ağa reklam görmeme pahasına da olsa para ödemek istemiyor. Dahası ücretsiz ve App.net'e göre çok büyük yatırımları ve popüleritesi olan Twitter için bile satış dedikodularının yükseldiğini, çok sayıda çalışanının işine son verdiğini biliyoruz.

Son olarak eklemek gerekirse App.net CEO'su Dalton Caldwell, daha önce MySpace'e bir girişim satmayı başaran bir girişimciydi. Şu sıralarda yatırımcılığa yönelen Caldwell, LinkedIn profiline göre 2013 yılında yarı zamanlı olarak görev yaptığı Y Combinator'da 2014 Haziran'ından beri tam zamanlı ortak çalışıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.