2016 küresel yatırım trendleri, en aktif yatırımcı ve sektörler

2016 küresel yatırım trendleri, en aktif yatırımcı ve sektörler

2016 küresel teknoloji ve internet yatırımları açısından karmaşık bir tablo çizdi. 2016, özellikle bir önceki yılla kıyaslandığında, ABD, özellikle Silikon Vadisi yatırımcıları için işleri biraz soğumaya bırakma zamanıydı. ABD'de teknoloji yatırımları, özellikle erken aşama yatırımlar, son yılların en düşük seviyelerine inerken, dünya genelinde girişim sermayesi yatırımları son beş yılın en yüksek seviyesine çıktı.

Yılın yatırım trendleri 

Bilinen en kapsamlı teknoloji ve internet girişimleri veritabanlarından Crunchbase, 2016 yılı inovasyon yatırımları raporunu yayınladı. Buna göre, geçtiğimiz yılın öne çıkan yatırım trendleri şu şekildeydi:

Girişim sermayesi yatırımları küresel olarak yüzde 19 oranında arttı. 2016'da toplam girişim ve tohum yatırım tutarının 176 milyar dolar seviyesinde olduğu tahmin ediliyor. Bu, son beş yılın en yüksek seviyesi.

ABD'de girişim sermayesi yatırımları yüzde 11 oranında düştü. 2016'da bu yatırımların toplam 76 milyar dolara ulaştığı tahmin ediliyor. 2015 için bu sayı 86 milyar dolar.

Unicorn'ların ortaya çıkışında yavaşlama. 2015'te neredeyse her üç günde bir yeni unicoren doğarken; 2016'da 1 milyar dolar değerlemeye ulaştığı açıklanan şirket sayısı 40'tan azdı.

ABD'de tohum yatırım turlarının sayısı yüzde 25 oranında azaldı. Melek ve tohum yatırım turları 2012'den beri en düşük seviyesindeydi. Erken ve geç aşama yatırımlar da yüzde 5 ve yüzde 14'lük düşüşler yaşadı.

Tohum yatırımlar büyüdü ancak yılın sonuna doğru yapılması zorlaştı. Melek yatırımcılar tarafından yapılan ortalama tohum yatırım 2016'da yüzde 30 arttı ve 900 bine yükseldi. Ancak işlem hacmi yılın son çeyreğinde yüzde 15 düştü.

Dünya çapında yatırımlara öncülük eden aktif yatırımcılar 

Dünya çapında en aktif tohum yatırımcılar

Yılın öne çıkan sektörleri

Ulaşım

2015'te 9 milyar dolar yatırım alan ulaşım teknolojileri, 2016'da yatırımcıların gözdesiydi. Yatırımlar yüzde 75 oranında artarak 16 milyar dolar seviyesine geldi. Sürücüsüz araçlar, araç paylaşımı ve mobilite yılın en gözde teknoloji konuları arasındaydı.

2016'nın öne çıkan ulaşım teknolojisi yatırımları

Yapay Zeka

2016'nın en çok konuşulan konusu tartışmasız Yapay Zeka oldu. Bu alandaki girişimlere yapılan yatırım dünya çapında artarken, turlar da büyüdü.

2016'nın öne çıkan AI yatırımları ve satın almalar

Artırılmış ve Sanal Gerçeklik

Bilim kurgu filmlerinin gerçekleşebileceğine dair yatırımcıları daha fazla ikna eden alternatif gerçeklikler arasında sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik teknolojileri yatırımları son iki yılda ciddi seviyede arttı.

2016'nın öne çıkan AR ve VR yatırımları ve satın almalar

Fintech

P2P borçlanma ve bitcoin yatırımlarında düşüşle dikkat çeken fintech yatırımları küresel olarak yavaşladı. Bu alanda da yapay zeka destekli servisler yatırımcı dikkatini çekmeyi başardı ve elbette Stripe gibi güçlü girişimler destek almayı sürdürdü.

2016'nın öne çıkan fintech yatırımları ve satın almalar

Güvenlik

Artan siber saldırılar ve gizlilik tartışmalarıyla birlikte güvenlik yatırımları tarihinin en yüksek seviyelerinde kaldı.

2016'nın öne çıkan güvenlik yatırımları ve satın almalar

Genetik

Genetik yatırımları 2015 seviyelerini yakalayamasa da, 2016'da halka arz konusunda en başarılı dikey olarak kayıtlara geçti.

2016'nın öne çıkan genetik yatırımları ve halka arzlar

Ekip Çalışması

Slack ile hızlanan ekip içi iletişim ve etkileşim uygulamaları pazarı, 2016'da 1 milyar dolardan fazla yatırım aldı. Bu, girişimler için 2013'ten beri devam eden bir trend.

2016'nın öne çıkan ekip çalışması uygulamaları yatırımları

Bu trendleri baz alarak, Crunchbase raporunda 2017 ile ilgili beklentiler de paylaşılıyor. Bunlardan ilki tohum sonrası yatırımların yükselişi. Tohum ve ilk tur yatırımlar arasındaki bu yatırımlar, girişimlerin gösterdiği ilk ürün geliştirme başarısını desteklerken, henüz birinci tura hazır olmayan girişimlerin ihtiyacını karşılamış oluyor. Son yıllarda ortaya çıkan trende, tohum sonrası yatırım alanında özelleşen yatırımcılar da öncülük ediyor. 2017'de halka arzın hızlanacağı beklentisini, herkes gibi, paylaşan rapor, yapay zekanın yükselişine devam ederek belirgin bir trend haline geleceğini söylüyor. Bununla birlikte son yıllarda çokça sevilen kürasyon, yani seçki trendinin yerini daha kişisel concierge trendinin alacağını not ediyor rapor. Bu alandaki girişimler arasında yaşlılar için bakım servisi Envoy ve depolama servisi Omni var.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.