Steve Jobs: "Bugün Apple'ın telefonu yeniden icat ettiği gün"

Steve Jobs:

Steve Jobs'ın ünlü anonsuyla söylersek: "Bugün Apple'ın telefonu yeniden icat ettiği gün". Apple'ın ilk iPhone'u tanıttığı gün olarak kayda geçen 9 Ocak'ın onuncu yıl dönümünde, Apple'dan beklentiler yüksek.

Zira Jobs'ın var olan teknolojilere tepeden bakan hatta onlarla alay eden bir tutumla geliştirdiği iPhone, Jobs'sız geçen beşinci yılda gittikçe "sıradanlaşıyor". İnovasyon tutukluğuyla eleştirilen Apple mobil devrime öncülük etmiş olsa da, şirketin bundan sonraki süreçte benzer bir başarıyı gösterebileceğine dair şüpheler ağır basıyor... Belki bu yüzden, iPhone'un ilk tanıtıldığı günü hatırlamak, her zaman olduğundan daha anlamlı geliyor.

https://youtu.be/-3gw1XddJuc

Jobs, piyasada "akıllı telefon" diye anılan cihazların oldukça primitif bir internet deneyimi yaşattığını ve bunların söylendiği kadar akıllı olmadığını söylüyor. iPhone'un ilk piyasaya sunulduğu tarihte, Apple'ın rakiplerinin henüz derin bir uykuda olduğunu hatırlamak gerekiyor. Apple, telefonlardaki plastik tuş takımlarını, bir daha geri gelmemek üzere, tarihin sayfalarına gömüyor. Nokia ve Blackberry ve altın çağlarını yaşayan birçok diğer teknoloji devinin dönemi bir süre sonra sona eriyor.

Apple'ın bugün en büyük rakiplerinden Google ise ilk iPhone'un tanıtımında Apple'ın isminden bahsetmekten övündüğü iş ortaklarından biri. Tanıtımdaki sürpriz isimlerden dönemin Google CEO'su Eric Schmidt, Safari'de Google'ın var sayılan arama motoru olması ve Haritalar iş birliğini açıklıyor. iPhone teknolojisinin devrimsel olacağını söyleyen Schmidt, bunun üzerinden bir yıl geçmeden Google'ın Android'i geliştirmesine öncülük etti. Ekim 2007'de Google'ın Android'i duyurması, internet teknolojilerinde yeni bir dönemin resmen başladığı anlamına geliyordu.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.