Nvidia ve Audi otonom araçlar için birlikte çalışacak

Nvidia ve Audi otonom araçlar için birlikte çalışacak

Tüm teknoloji dünyasının en sıcak konularından biri olan otonom (sürücüsüz) araçlar hakkında yeni haberler gelmeye devam ediyor. Nvidia ve Audi CES 2017 etkinliğinde otonom araçlar üretmek için iş birliğine gideceklerini açıkladı. Dünyanın en önemli otomotiv markalarından biri olan Audi'yle yine dünyanın en önemli işlemci üreticilerinden olan Nvidia'nın bu ortaklığı oldukça ses getirecek gibi görünüyor.

Tabii bu ortaklığın yaklaşık 10 yıllık bir geçmişi olduğunu belirtmek lazım; ancak otomobil teknolojileri için yıllardır birlikte çalışan iki firma ilk kez yapay zeka destekli otonom araçlar için çalışacak. Etkinlikte yapılan açıklamalarda bu ortaklık sonucunda üretilecek olan ürünlerin 2020 yılında karşımıza çıkacağı belirtildi.

Audi'nin otonom sürüşler için geliştirdiği bir Q7 SUV modeli 4 gündür CES 2017 etkinliğinde test ediliyor. Nvidia, derin öğrenme teknikleriyle araçların yapay zekasını geliştirerek daha yetenekli otonom araçlar üretilmesinde yardımcı olacak. Nvidia ve Audi'nin en büyük amacıysa 4. seviye otonom sürüş yeteneklerine sahip araçlar üretmek.

Nvidia aynı zamanda yapay zeka destekli bir co-pilot üzerinde de çalışıyor. Xavier adlı araç bilgisayarları içerisinde gelecek olan yapay zeka destekli co-pilot, aracın üzerinde bulunan kamera, mikrofon ve sensörlerden gelen bilgilere ulaşabilecek. Nvidia CEO'su Jen-Hsun Huang etkinlikte yaptığı konuşmasında bu araçların çok yüksek algılama kapasitelerine sahip olacaklarını belirtti.

Araç içerisinde bulunan kameralardan şoförleri takip edecek olan co-pilot, yüz şekillerinden ruh hallerini anlayabilecek veya şoförlerin nereye baktıklarını anlayarak dikkatlerinin dağıldığı durumlarda onları uyarabilecek. Oldukça yetenekli olan co-pilot, gerekli durumlarda dudak okuma becerisine de sahip durumda. Yol üzerinde oluşan herhangi bir engeli de şoförlerine iletecek olan yapay zeka destekli co-pilot sistemi, gelecekte birçok kazayı engelleyebilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.