İlk olarak geçtiğimiz Ekim ayında Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından "Adli Google" olarak lanse edilen Adli Veri Bankası projesi, 1 Ocak 2017 itibariyle kullanıma sunuldu. Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğüne bağlı Bilgi İşlem ve Eğitim Daire Başkanlıkları tarafından yürütülecek olan proje, işlenen suçlar hakkında kapsamlı bilgiler sunacak.
Özellikle yargı alanında yapılacak olan çalışmalar için bir bilgi deposu görevi görecek olan Adli Veri Bankası, şu an herkes için kullanıma açık değil. Bir suçun nerede işlendiğinden tutun da maktulün eğitim durumuna kadar bilgi verecek olan proje, suç istatistiklerinin tutulmasına da olanak sağlayacak.
Adli Veri Bankasına girişler ise adliyelerde bulunan UYAP ekranları arayıcılığıyla zabıt katipleri tarafından gerçekleştirilecek. Sistemde toplanan bilgilerin Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü tarafından inceleneceğini de belirtelim.
Suçları gerçekleşmeden önlemek veya tedbirler almak adına başarılı bir proje olan Adli Veri Bankası, eğer başarılı olursa büyük farklılık yaratabilir. Örneğin Adli Veri Bankası sayesinde hangi sokakta ne kadar hırsızlık vakasının yaşandığı tespit edilerek bunları önlemeye yönelik tedbirler alınabilir.
Adli Veri Bankası sayesinde Adalet Bakanlığına bağlı personellerin performansının da ölçüleceğini belirtelim. Örneğin bir hakimin dosyalar üzerinde ne gibi işlemler yaptığı yapılan işlemlerin doğru mu yoksa yanlış mı olduğu tespit edilerek performansları kontrol edilecek.
İleriki dönemlerde gazeteciler, akademisyenler ve vatandaşlarla da paylaşılacak olan Adli Veri Bankası, eğer amacına ulaşırsa hukuk sistemimizin en başarılı projelerinden biri potansiyeline sahip.