Google'a kafa tutarak yola çıkan Cyanogen tüm hizmetlerini durdurma kararı aldı

Google'a kafa tutarak yola çıkan Cyanogen tüm hizmetlerini durdurma kararı aldı

Özgün bir Android sürümü geliştirmek üzere yola çıkan Cyanogen, sürekli güncellenen hizmetlerini 31 Aralık'ta durduracağını açıkladı.

Kısaca hatırlatmak gerekirse Cyanogen, Android'i temelde Google servislerinden arındırmak üzere yola çıkan açık kaynaklı bir girişimdi. Andreessen Horowitz, Benchmark ve Foxconn gibi önemli yatırımcıların desteğini de arkasına almıştı. Ancak gelinen noktada tabiri caizse Cyanogen'in pes ettiği anlaşılıyor.

Cyanogen blogunda paylaşılan kısa açıklama, devam eden yapılanma sürecinin bir parçası olarak Cyanogen'in tüm servislerinin ve Cyanogen destekli sürekli geliştirmelerin 31.12.2016 itibarıyla sona ereceğini gösteriyor. Cyanogen'in açık kaynaklı proje ve kaynak kodu ise erişime açık olmaya devam edecek. Böylece isteyen herkes CyanogenMod ROM'unu istediği gibi geliştirebilecek.

Cyanogen, eski CEO'su Kirt McMaster'in tabiriyle 'Google'ın kafasına namluyu dayamak' gibi bir oldukça sıradışı ve tehlikeli bir yol seçmişti. Yeni CEO Lior Tal ise Cyanogen'i kendi sınırlarını esneterek Cyanogen Modular OS programıyla cihaz üreticilerinin daha fazla ilgisini çekeceklerini düşünmüştü. Yani Google'a karşı 'husumetini' yumuşatmıştı.

Akıllı cihaz üreticisi One Plus ile yollarını 2015'te yollarını ayıran Cyanogen, Çinli üreticilere yönelen girişim Xiaomi ile de stratejik bir anlaşma yapmıştı.

cyanogen

Bugüne kadar 115 milyon dolar almış olmasına rağmen son dönemde işten çıkarmalar ve giderleri azaltma yoluna giden Cyanogen, Seattle ofisini de kapatarak tamamen Palo Alto'daki merkez ofisinden çalışmaya başlamıştı.

Bu yılın başında Microsoft’un akıllı asistanı Cortana ile güçleneceğini paylaştığımız Cyanogen, Chromium tabanlı bir mobil tarayıcısı geliştireceği de açıklamıştı. Cyanogen, görünüşe göre tamamen tasfiye edilmiş değil ama bu saatten sonra neler yapacağı da meçhul. Yani piyasayı çıktığı ilk dönemki iddialarının artık mazide kaldığını ve yine Google'ın kazandığını söyleyebiliriz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.