Hindistan’daki Kamuthi Güneş Enerjisi Santralinin fotoğrafları geçtiğimiz günlerde sosyal medyada oldukça paylaşıldı. Tesis 10,36 kilometre karelik alana yayılmış 2.5 milyon güneş panelinden oluşuyor. İsminden de anlaşılacağı gibi Hindistan’ın Kamuthi bölgesinde kurulmuş. Bu kadar büyük bir tesisin tamamlanması ise sadece 8 ay sürmüş.
Paneller 648 megawatt enerji üretiyor ki bu da yaklaşık 150 bin evin ihtiyacını karşılayacak düzeyde. Ülkenin hedefi 2022 yılına kadar 60 milyon eve yetecek kadar enerji üretebilmek. 2030 yılında ise ülkenin enerji ihtiyacının yüzde 40’ını fosil olmayan yakıtlardan üretmek istiyorlar. Bu hedeflere bakılarak şu anda ne kadar korkutucu düzeyde bir fosil yakıt tüketimi olduğunu tahmin edebilirsiniz.
Yeni tesis ve eklemelerden sonra Hindistan'ın en büyük hedefi, önümüzdeki yıl itibariyle Çin ve Amerika’dan sonra bu alanda dünyanın 3. 'sü olmak. Fosil yakıt tüketiminde dünya 3. 'sü konumunda olan Hindistan bu hareketleri ile beraber Paris İklim Değişikliği Anlaşması'na göre de üzerine düşeni yapmış olacak diyebiliriz.
Hindistan, fosil yakıtlardan tamamen olmasa da kısmen kurtulma çabası olan ülkelerin başında geliyor. Şili, İngiltere ve İspanya da bu alanda çaba gösteren diğer ülkeler. Yenilenebilir enerjinin yükselen trendi bir çok sıcak ülkeyi hareketlendirmiş durumda.
Şili, en büyük enerji ihtiyacını güneş enerjisinden karşılamakta ve neredeyse kuzey bölgesinin bütün enerji ihtiyacı güneş enerjisinden sağlanıyor. İngiltere de 2025 yılı itibariyle artık kömür santrallerinden enerji üretmeyeceğini açıklayan ülkelerden biri. Ayrıca İngiltere'nin geçtiğimiz 6 ay boyunca güneş enerjisinden ürettiği enerji, kömürden ürettiğinden fazla. İspanya ise yine ülkenin enerji ihtiyacının yüzde 100’ünü yenilenebilir enerjiden üreteceğini duyurdu. Şimdi bile günde 16 milyon eve yetecek kadar enerjiyi sadece rüzgardan karşılıyor. İnanılmaz bir oran.
Bu öncü ülkelerin yenilenebilir ve temiz enerji çabaları mükemmel bir gelişme. Dijital sanayi ile hızla gelişen bu yeni teknolojiler biraz daha uygun maliyetli hale gelse çok daha erişilebilir ve kullanılabilir olacaktır. 3. dünya ülkeleri de şu anda korkutucu gelen maliyetlerden kurtulduğunu görünce bu alana hızlıca yönelecektir. Bu sürecin çok daha hızlı ilerlemesi dileğiyle.