General Motors'un 500 Startups desteği yerli teknoloji şirketlerine örnek olabilir

General Motors'un 500 Startups desteği yerli teknoloji şirketlerine örnek olabilir

Türkiye'nin de aralarında olduğu (500 Istanbul) bir çok ülkede girişimlere yatırım yapan 500 Startups, ABD'nin en büyük otomotiv şirketlerinden General Motors'un desteğini arkasına alıyor.

Şirketten yapılan açıklamalara göre GM, 500 Startups girişimlerine tohum yatırım yapmayacak. Daha ziyade Seri A ve daha sonraki turlarda devreye girecek. Tabii her şey bununla sınırlı değil, GM'nin iş bağlantıları 500 Startups girişimleri için erişilebilir olacak. Yani GM, girişimleri başlangıç aşamasındaki girişimleri nakit yatırmadan, büyüyen girişimleri de nakit yatırımlarla destekleyecek.

General Motors CTO'su Jon Lauckner'in verdiği bilgilere göre muhtemel yatırımlar GM Ventures eliyle yapılacak. Her 500 Startups sınıfında yatırım yapılması planlanan şirket sayısıysa 5. Tabi bu rakamın değişmesi mümkün ve görünüşe göre General Motors, 500 Startups'ın ABD sınıflarını yakından takip edecek.

Türkiye'deki şirketlere örnek bir anlaşma

Hatırlatmak gerekirse GM, Lyft'e 500 milyon dolar yatırım yapmış ve otonom araç teknolojileri geliştiren Cruise'i satın almıştı. Hiç şüphesiz otomotiv dikeyine dokunan girişimler GM'nin özel ilgisine mazhar olacaktır. Diğer yandan otomotiv dikeyine dokunan, bilgi-eğlence sistemlerinden makine öğrenmesine kadar uzanan farklı girişimlerin de GM'nin göz hapsinde olacağını söylemek yanlış olmaz.

Türkiye'de büyük teknoloji şirketleri satın alma yapması gerektiğini zaman zaman dile getirsek de bu çağrıya aldığımızı söylemek güç. Belki de GM-500 Startups modeli yerli şirketlerimizi harekete geçirecek bir model olabilir. Zira Türkiye'deki sıkıntılardan biri de tohum yatırımları destekleyecek, Seri A yatırımlar yapacak girişim sermayesi şirketlerinin olmaması. Yerli teknoloji şirketleri bu açığı kapatmayı deneyebilir. Daha fazla geç olmadan.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.