Dünyanın sosyal ağ devi Facebook, devletlerden gelen bilgi edinme taleplerinin giderek arttığına dikkat çekiyor.
Facebook, kullanıcı hesaplarına yönelik bilgi edinme taleplerinin bu yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27 arttığını paylaşıyor. Eylül 2016 itibarıyla 1,18 milyar aylık aktif kullanıcı sayısına sahip olan sosyal ağ, 2015'in ikinci yarısındaki taleplerin de yılın ilk yarısına göre yüzde 13 büyüdüğünü ekliyor.
Son şeffaflık raporunda ABD'li yasa uygulayıcı makamların listenin ilk sırasında (yüzde 56) olduğunu açıklayan Facebook, küresel çaptaki taleplerin 46 bin 710'dan 59 bin 229'a yükseldiğini de ekliyor. Bu taleplerin yarısından fazlası da Facebook'un kullanıcıları bilgilendirmesinin önüne geçen gizlilik kapsamına giren talepler olmuş.
Diğer yandan yerel yasaları ihlal eden içerik sınırlamalarına dair talepler 2015'in ikinci yarısına göre yüzde 83 azalmış ki bunda Paris'teki terör saldırısının etkili olduğu belirtiliyor. Facebook, 67 binden fazla kullanıcı hesabı için de 38 bin 675 bilgi koruma talebi aldığını da paylaşıyor ki bu konuda ilk kez rakam vermiş oluyor.
Facebook yetkileri her ülkeden gelen talepleri dikkatle incelediklerini paylaşırken ülkelere/hükümetlere kullanıcıların bilgilerine direkt ulaşabilecekleri bir arka kapı bırakmadıklarını ekliyor. Bunun yanında endüstri ve sivil toplum paydaşlarıyla ortak çalışmalar yaptıklarını ve hükümetleri vatandaş gözetimi konusunda yenilikler yapmaları yönünde çaba harcadıklarını söylüyor.
Son olarak Türkiye adına yapılan talepleri paylaşmak gerekirse toplam talep sayısı 993, talep edilen hesap bilgisi sayısıysa 1200 olmuş. Bir önceki altı ayda sırasıyla 443 ve 503 olan bu rakamlar, yüzde 125'ten fazla artış anlamına geliyor. İlk sıradaki ABD için bu rakamlar sırasıyla 23,854 ve 38,951.
Facebook'un hükümetlerden aldığı tüm talepleri detaylı şekilde incelemek için govtrequests.facebook.com adresini ziyaret edebilirsiniz.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap