Dolaşımdaki bitcoinlerin piyasa değeri 14 milyar doları geçerek yeni bir rekor kırdı

Dolaşımdaki bitcoinlerin piyasa değeri 14 milyar doları geçerek yeni bir rekor kırdı

Türkiye'de yaşayıp da, döviz kurlarına ilgi duymamak, özellikle Türk Lirası'nın son birkaç haftadır devam eden hızlı yolculuğu düşünüldüğünde, neredeyse imkansız. Ancak dönemin hareketliliği yalnızca geleneksel kurlarla sınırlı değil. Herkes dolar konuşurken, değeri bir günde yüzde 5 yükselen bitcoin, dikkatleri bir kez daha üzerine çekmeye başladı. Zira piyasada dolaşımda olan bitcoinlerin toplam değeri yeni bir rekor kırarak 14 milyar doları geçti.

Ocak 2014'ten bu yana görülen en yüksek değerine ulaşan bitcoin, 800 dolar eşiğini de geçti. 860 dolara dayanan bir bitcoinin değeri, Avrupa merkezli Bitstamp borsasında 875 dolara kadar çıktı. Bitcoinin değerinin senenin başında yaklaşık 435 dolar olduğunu hatırlarsak, dünyanın en popüler kripto para biriminin oldukça iyi bir yıl geçirdiğini söyleyebiliriz.

ABD'de Trump'ın sürpriz seçim zaferinin ardından piyasalarda esmeye başlayan panik havası, diğer kripto paralarla birlikte bitcoine de yaramış ve bitcoinin değeri seçim sonrası ilk gününde yaklaşık 710 dolardan 740 değere çıkmıştı. Bitcoinin yükselişinde daha büyük bir etkiyi ise günde milyonlarca bitcoinin el değiştirdiği (ABD için bu sayı on binlerle ifade ediliyor) Çin yapıyor. Çin'in para birimi yuanın bu yıl değer kaybedeceği beklentisi, Çinli yatırımcıları bitcoine yönlendirmişti. Yuan'ın değeri sene başından beri dolar karşısında yüzde 6'dan fazla düştü.

screen-shot-2016-12-22-at-15-44-50

Bitcoine artan bir şekilde talep gösteren bir diğer ülke ise yakın zamanda en çok kullanılan banknotlarını tedavülden kaldırma kararını açıklayan Hindistan. Nüfusun yeni banknotlara erişiminde ciddi sorunla karşılaştığı ülkede bitcoinin değeri, son 18 gündür 866 ila 896 dolar arasında değişiyor.

2013'te 1,200 dolara yaklaşan değeriyle fazla ısındığı konuşulan bitcoinin gördüğü ilgi, özellikle 2016'da arkasındaki teknoloji blockchain'e kaydı. Ancak gerek kripto paralar gerek blockchain etrafındaki hype etkisinin ortadan kalkmaya başladığını söylemek için henüz erken. Geleceğin finans endüstrisinin temelini inşa ettiği düşünülen teknolojiyle daha fazla deneyip, daha fazla yanılmamız gerekiyor gibi görünüyor.

Bitcoin değerinin 2013 seviyesinin altında olmasına rağmen, piyasa değerinin rekor kırması, arzının artmaya devam etmesine bağlı. Bitcoin arzına her 10 dakikada bir 12.5 yeni kripto para eklenmeye devam ediyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.