Gemius, Türkiye için 2016 ilk yarı Admonitor raporunu yayınladı

Gemius, Türkiye için 2016 ilk yarı Admonitor raporunu yayınladı

İnternet kullanıcılarına dair sosyo-demografik profiller ve interneti kullanma şekilleri gibi bilgiler sunan araştırma-danışmanlık şirketi Gemius, 2016'nın ilk yarısı için AdMonitor raporunu yayınladı. AdOcean gDE reklam sunucusu üzerinden gelen gerçek verilerle hazırlanan rapora göre Türkiye mobil tıklama oranında zirvedeki ülkelerden biri.

Gemius, 14 Orta ve Doğu Avrupa ülkesi verilerini farklı raporlar sunuyor ve Türkiyede bu ülkelerden biri. İlk önce demografik bilgilerden bahsedecek olursak, Gemius Türkiye'de en çok 15-25 yaş arası kullanıcıları izlediğini ve eğitim düzeyinin büyük oranda orta öğretim seviyesinde olduğunu paylaşıyor. Tıklama oranlarına bakıldığında da yine gençlerin (15-34 yaş arası yüzde 67) ve ortaöğretim düzeyindekilerin (yüzde 68) ilk sırada yer aldığını görebiliyoruz.

gemius-reklam-raporu-turkiye

Ülkelere göre 2016 ilk yarı standart (regular) banner tıklama oranlarında Türkiye 0,97 ile en yüksek tıklama oranlarına sahip 3 ülkeden biri. Ukrayna yüzde 1,21 ile ilk sırada yer alırken, ikinci sırada yüzde 1,1 oranıyla Moldova geliyor.

gemius-turkiye-raporu-2

Ülkemizin CTR (Click-through rate) bakımından 14 ülke arasında 3. sırada yer alması dikkat çekici. Üstelik bu oran Türkiye için son 3 yılın en yüksek noktasına ulaşmış durumda. 2014'in ilk yarısında yüzde 72 olan aynı oran 2015'in ilk yarısında yüzde 0,66'ya kadar gerilemiş.

gemius-turkiye-raporu

CTR oranlarına bağlanılan cihaz özelinde ve standart bannerlar açısından bakıldığında, Türkiye'de mobilin yüzde 1,21, tabletlerin yüzde 1,01, masaüstünün ise yüzde 0,71 oranına sahip olduğunu görüyoruz. Zengin medya reklamlarında ise masaüstü aradaki farkı kapatıp öne geçiyor. Masaüstü, mobil ve tablet için CTR oranları sırasıyla yüzde 2,16, yüzde 2,08, yüzde 2,05 olarak kayda geçiyor.

gemius-turkiye-raporu-3

Rapora göre analizi yapılmış tüm aygıtlar (PC, akıllı telefon, tablet) arasında PC (masaüstü bilgisayarlar) platformunda en yüksek reklam gösterimi yüzde 92.1 oranıyla Moldova'nın olurken, Türkiye en az tıklama oranına (%68.7) sahip ülke konumunda. Buna karşın bu Türkiye mobil tıklama oranlarında zirveyi Romanya ile paylaşıyor.

Gemius'un Türkiye raporunun detaylarına ve diğer ülke raporlarına admonitor.gemius.com adresinden erişebilirsiniz.

Görsel Kaynak: Pexels

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.