Uber, 2016'yı 5.5 milyar dolar net gelirle kapatacak

Uber, 2016'yı 5.5 milyar dolar net gelirle kapatacak

Halka açılmamış teknoloji girişimleri arasında en yüksek değerlemeye sahip olan Uber, dünyanın en büyük ve havalı unicorn'u olma ünvanını 2016'da da korudu. Bu yıl yaklaşık 5 milyar dolar yatırım alarak değerlemesini 69 milyar dolara çıkaran Uber, aldığı bu nakiti hızla yakmaya da devam etti.

Uber'in yıllık zararı 3 milyar doları geçecek

Bir süredir kendisi için büyük umutlar vaat eden Çin pazarı için kıran kırana mücadele eden Uber için 2016'daki kritik anlardan biri de, şüphesiz bu mücadeleden vazgeçtiği andı. Geçtiğimiz Ağustos başında Çin operasyonlarını en yakın rakibi Didi Chuxing'e satan Uber, böylelikle Çin pazarından çıkmış oldu. Uber'in Çin'de faaliyet gösterdiği süreci de içeren, yılın ilk 9 ayında zararının 2.2 milyar dolara ulaştığı tahmin ediliyor. Bloomberg'in konuya yakın kaynaklardan aldığı bilgiye göre, Uber'in yılın son çeyreğindeki zararının 800 milyon doların üzerine çıkması bekleniyor. Uber'in geçtiğimiz yılki zararının 2 milyar dolar seviyesinde olduğu tahmin ediliyordu.

Uber'in zararıyla birlikte gelirleri de artmaya devam ediyor. Yılın ilk 9 ayında 3.76 milyar dolar net gelir sağlayan şirketin bu sayıyı yıl sonuna kadar toplam 5.5 milyar dolara çıkarması bekleniyor. Şirketin net gelirinin 2016 birinci çeyrekte 960 milyon dolar; ikinci çeyrekte 1.1 milyar dolar ve üçüncü çeyrekte 1.7 milyar dolara ulaştığı düşünülüyor. Konuya aşina olmayanlar için, net gelir, Uber'in sürüşlerden elde ettiği gelirlerden sürücülere ödediği payı çıkardıktan sonra kalan gelirini ifade ediyor.

Uber'in en büyük pazarı ABD'de zarar etmeye devam ettiği ve zararın 2016 ikinci çeyrekte 100 milyon dolara ulaştığı belirtiliyor. Üçüncü çeyrekte ise zararın artarak 100 milyon doları geçtiği not ediliyor.

Kıyas yapmak isterseniz, 30 milyar dolar değerlemesiyle dünyanın beşinci en büyük unicorn'u Airbnb'nin, geçtiğimiz Temmuz'da gelirlerini bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 89 oranında arttırdığı tahmin ediliyor.  Buna göre Airbnb 2016'yı yaklaşık 2 milyar dolar gelirle kapatıyor. Airbnb üzerinden yapılan rezervasyonların bu yılki değerininse 12 milyar doları geçtiği tahmin ediliyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.