Google, 2014 yılında DeepMind'ı satın alarak gelecek için çok önemli bir yatırım yapmıştı ve Deep Mind'in yol haritası şirketin hız kesmeden büyüyeceğine işaret ediyor.
Demis Hassabis, Mustafa Suleyman ve Shane Legg tarafından 2010 yılında kurulan Deep Mind, bildiğiniz gibi yapay zekâ teknolojilerinde çığır açan çalışmalar yapan bir şirket. AlphaGo ile ses getirse de özellikle Google tarafından satın alındıktan sonra hem yaptığı araştırmaların sayısını hem de itibarını oldukça artırmış durumda. Bu ilerlemenin arkasında da elbette Google'ın desteği ve Deep Mind'in yetenekli çalışan sayısını artırması geliyor.
Dünya çapında yapay zekâ yatırımlarının artışı
The Economist'in paylaştığı bilgilere göre DeepMind'ın şu anda 400 kişi civarında olan çalışan sayısının önümüzdeki 1-2 yılda 1000'e çıkması bekleniyor. Web sitesinde çalışan sayısının 2,5 yılda 70 kişiden 350 kişiye ulaştığı bilgisine yer veriliyor ve DeepMind'ın çalışan sayısının 1 yıldan kısa sürede 200 civarında olduğu biliniyor. Londra merkezli şirket Facebook'un yanısıra Oxford ve Cambridge gibi üniversitelerden de yetenekli isimleri bularak bu büyümeyi sürekli hale getirmek istiyor.
DeepMind neden Google'ın teklifine 'evet' dedi?
Elbette Google'ın Deep Mind'ın vizyonuna katkısından da bahsetmek gerek. DeepMind kurucu ortaklarından Mustafa Suleyman, TechCrunch Disrupt konferansında bu konuya açıklık getirmiş ve 4-5 yıl boyunca para kazanmadan ayakta kalabilecek olmalarına rağmen Google'ın teklifine 'evet' dediklerini paylaşmıştı. Bu olumlu yanıtın sebebini Google'ın sahip olduğu bilişim mimarisi ve Google ürünlerine erişimin sunacağı avantajlarla açıklamıştı. Google'ın bir milyar kullanıcıyı aşan 5 tane ürünü olduğunu (Gmail ve diğerleri) söyleyen Mustafa Süleyman, bunun kendileri için ölçeklenebilirlik anlamında büyük bir fırsat sunduğunu da eklemişti.
Özetle DeepMind'ın her yıl katlanarak büyümeyi hedeflediğini söylemek mümkün. Söz konusu dikeyin yapay zekâ gibi yetenek sayısının kısıtlı ve önemli olduğu bir alan olduğunu düşünürsek bu büyümenin önemi daha net anlaşılabilir.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap