Hindistan, online gerçekleştirilen vergi ve diğer kamu ödemelerinde indirim yapmaya başladı

Hindistan, online gerçekleştirilen vergi ve diğer kamu ödemelerinde indirim yapmaya başladı

hindistanHindistan yaşadığı nakit banknot sıkıntısının ardından tüm vatandaşlarını online ödeme yapmaya davet ediyor. Hindistan hükümeti yaptığı son çalışmalarla birlikte, sigorta poliçelerini, demiryolları biletleri ya da otoyol ücretlerini online olarak ödeyen vatandaşlarına indirim yapmaya başladı. Hindistan hükümeti ayrıca 2 bin Rupi altında gerçekleştirilen online ödemelerdeki hizmet vergisinden de feragat edecek. Böylece Hindistan vatandaşları, kamu ödemelerini ve vergi borçlarını online olarak ödemeleri durumunda indirimlerden yararlanabilecek.

Hindistan, ülkede dolaşan nakit paraların yüzde 80'ine tekabül eden 500 Rupi (yaklaşık 25 TL değerinde) ve 1000 Rupi'lik (yaklaşık 50 TL değerinde) nakit paralarını kısa bir süre önce tedavülden kaldırmıştı. Kara para aklama ve sahte paraların önüne geçmek için yapılan bu hamle, ülkedeki dijital ödemeleri yoğunlaştırdı.

Nakit para kullanımının çok yüksek olduğu Hindistan'ın Maliye Bakanı Arun Jaitley'in yaptığı açıklamayla birlikte online olarak yapılacak kamu ödemelerinde yüzde 10'a varan indirimlerin uygulanmaya başlaması Hindistan'da online ödemelere ilgiyi gittikçe artıracak gibi gözüküyor.

Hindistan'da hükümetin aldığı kararların, özel sektöre de etki etmesi bekleniyor. İlk aşamada Hindistan'daki petrol istasyonları, bugün her ne kadar kredi kartı ya da banka kartı ile ödeme yapmak isteyen müşterilerinden ek bir ücret talep ediyor olsa da, hükümetin hamlesiyle birlikte kartla yapılan ödemelerde benzin fiyatından yüzde 0,75 oranında indirim yapılması kararı almış.

Hindistan hükümetinin attığı bu adım diğer ülkeler için de örnek bir adım olarak gözükürken, pek çok fintech girişimine yatırım yapan Prime Venture Partners'ın Yönetici Ortağı Sanjay Swamy, 10 yıldır dijital ödemelerle ilgili tüm dünyadaki gelişmelerini takip ettiğini ve daha önce böyle olağanüstü bir hamle görmediğinin altını çizdi.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.