Fransa Başkanı Francois Hollande bu yıl Fas’ta düzenlenen “Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı”nda 2023 yılına kadar bütün kömür santrallerini kapatacağını duyurdu. Fransa'nın bu adımı için yakın zamanda yenilenebilir enerji için atılan en büyük adımlardan biri diyebiliriz.
Dünya genelinde hala enerji üretiminin büyük bir çoğunluğu yenilenebilir enerji kaynakları yerine fosil yakıtlardan elde ediliyor. Fosil yakıtların kullanımlarının azalmaya başlaması sayesinde büyük bir ivme yakalandığı ise bir gerçek. Fransa'nın bu hamlesi de bu ivmeyi destekler nitelikte.
Hollande, ülkesindeki elektriğin yüzde 75’inin nükleer enerjiden elde edildiğini ve bunun kömüre oranla daha sağlıklı olduğunu ekledi. World Nuclear Associaton (Dünya Nükleer Birliği) paylaştığı rakamlara göre: “Fransa en çok elektrik üreten ve bunu en ucuz şekilde yapan ülkelerden biri. Hatta her sene elektrik üretiminden 3 milyar Euro kazanıyor.”.
Tüm bu gelişmeler ışığında Fransa’nın çevreye olan duyarlılığını kanıtladığını söyleyebiliriz. Geçen Eylül ayında tabak, kaşık, bardak gibi tek kullanımlık plastiklerin kullanımını yasaklamakla başlayarak enerjiyi boşa harcamamak için bir yol haritası bile çizdiler. En büyük adım olarak da 2023 yılına kadar bütün kömür santrallerini kapatacaklar.
Fransa’nın konferanstaki bu tavrı bütün katılımcı ülkeleri de etkilemiş durumda. Almanya 2050 yılına kadar sera gazı emisyonlarını yüzde 95 oranında düşüreceğini, İngiltere de 2025 yılına kadar kömür santrallerini kapatacağını duyurdu. Umarım bu ülkelerin planları ve hedefleri sadece sözde kalmaz ve gerçek anlamda dünya için bir şeyler yapılır. Diğer ülkeler için de iyi bir örnek olur.