Türkiye'den çıkan en iddialı 3D yazıcı girişimlerinden Zaxe, birinci tur yatırımında 10 milyon TL değerlemeye ulaştı. Keiretsu Forum üyelerinden 1 milyon TL birinci tur yatırım alan Zaxe, aldığı destekle 2017'de 3D yazıcılarının ihracatına başlayacak.
2013 yılında Baki Gezgen, Can Geliş ve Serhat Özperçin tarafından kurulan Zaxe'nin yöneticileri arasına Koray Kurhan, Aydonat Atasever ve Kerem Bilgin de geçtiğimiz yıl katılmıştı. İlk günden bu yana İstanbul Kağıthane’deki ofisinde 3D yazıcı geliştirmeye odaklanan Zaxe'nin ilk masaüstü 3D yazıcısı X1 bir süredir satışta. Cihazın kolay kullanım, yüksek kalitede ABS ve PLA çıktısı, sorunsuz baskı, Wi-Fi bağlantısı, bulut bağlantısı ve dokunmatik arayüzü gibi özellikleri sayesinde Türkiye’de birçok sanayi ve eğitim kurumu tarafından tercih edildiğini söylüyor Zaxe.
Türkiye’de 150’den fazla eğitim kurumuna kurulum yaptığını söyleyen Zaxe için eğitim öncelik verilen alanlardan biri. Girişim bir süre önce, 3D yazıcı teknolojilerine ilgi duyan eğitim profesyonellerini hedefleyen “3D Yazıcılar Öğretmen El Kitabı” adlı kitabı piyasaya sunmuştu. Teknolojinin öğrenciler ve eğitmenler tarafından kullanılması, henüz yeni yeni oluşan pazarın geleceği açısından oldukça kritik.
Türkiye genelinde bayilik vermeye başlayan Zaxe'nin hedeflerinden biri satışlarını yurt dışına yöneltmek. 2017 hedeflerinden birinin ihracat olduğunu açıklayan Zaxe, önümüzdeki yıl başta Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Avrupa'da satışlara başlamak için uluslararası distribütör firmalarla görüşmelere başladığını not ediyor.
Bireysel kullanıcıdan sanayi üretimine
Zaxe, masaüstü yazıcısı X1'dan sonra sanayi üretimini hedeflemeye başlayacak. Girişim bunun için Şubat 2017'de sanayi kurumları için büyük hacimli baskı sağlayan X3 ve X5 cihazlarını piyasaya sunmayı planlıyor. 30cm*30cm*35cm baskı hacmine sahip X3; 40cm*40cm*60cm baskı hacmine sahip X5 yüksek toleranslı baskı için iç ısıtmalı kapalı kabin ve özel tasarımlı baskılar için sıvıda çözünebilir destek sistemine sahip.
Zaxe, geçtiğimiz yıl Keiretsu Forum'dan 250 bin dolar tutarında melek yatırım almıştı.