Sürücüsüz otomobiller Avrupa ekonomisine 17 trilyon euro katkı sağlayacak

Sürücüsüz otomobiller Avrupa ekonomisine 17 trilyon euro katkı sağlayacak

Sürücüsüz otomobillerin devri hızla yaklaşıyor ve Avrupa Birliği bu alanda çok büyük bir ekonomik pazar olma yolunda ilerliyor. Smart Cities World raporuna göre sürücüsüz otomobiller Avrupa ekonomisine 2050'ye kadar 17 trilyon euro katkı sağlayacak.

Birleşik Krallık, Almanya ve İspanya pazarlarına odaklanan rapor yalnızca ekonomik verileri değil aynı zamanda ülkelerin bu alandaki kamusal stratejilerine de odaklanıyor. Raporun sponsoru olan Nissan'ın Avrupa Başkanı Paul Willcox da yerel ve ulusal yönetimlerin bu noktada otomotiv şirketleriyle yakın bir çalışma içinde olması gerektiğini hatırlatıyor.

Raporda sürücüsüz otomobillerin önümüzdeki 10 yıllar içinde Avrupa'nın yıllık büyümesine yüzde 0,15 katkı sağlayacağı paylaşılıyor. Eğer hesaplar tutarsa bu dikey AB üyesi 28 ülke ekonomisine yüzde 5,3 kümülatif katkı sağlayacak ve bunun ekonomik karşılığı 2050 yılına kadar 18,3 trilyon doları bulacak.

Engelliler ve yaşlılar için önemli bir dönüm noktası

Birleşik Krallık, Almanya, Fransa, Norveç, İtalya ve İspanya'dan 6 bin tüketicinin katıldığı bir araştırmanın da yer aldığı rapor engelli bireylerin sürücüsüz araçlardan faydalanabileceğine dikkat çekiliyor. Keza yaşlıların otomobil ile seyahat etmesi de sürücüsüz otomobiller sayesinde kolaylaşacak ki nüfusu giderek yaşlanan Avrupa için bu durumun fazlasıyla dikkate değer olduğunu söylemek gerek.

Araştırmaya katılanların yarısından fazlası (%56) sürücüsüz araçların stresi ve araç kazalarını da azaltacağı kanısında. Yine katılımcıların yüzde 30'da sürücülere daha fazla zaman kalacağına işaret ediyor. Bu faydaların - en azından İstanbul trafiğini düşündüğümüzde - gayet çekici olduğunu da söyleyebiliriz.

Hatırlatmak gerekirse ABD'li otomotiv üreticisi Ford, Avrupa'da 2017 başında sürücüsüz otomobil testlerine başlayacağını geçen hafta açıklamıştı. Keza Ekim ayında da İngiltere'nin bu konuda atak yaptığını paylaşmıştık. Uzakdoğulu üreticilerin de Avrupa'ya atak yapacağını düşünürsek 2017'de Avrupa'daki sürücüsüz otomobil testlerinin dikkat çekici seviyeye çıkacağı oldukça net.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.