DNA kullanılarak geliştirilen nano yapılar her zaman için insanlığı etkilemiştir. DNA’yı bir yapı malzemesi olarak kullanma çalışmaları hızla gelişiyor. DNA’nın oluşturulmasında atomların ve moleküllerin kullanılmaya başlanması bunun ilk ve en büyük adımı olarak kabul ediliyor.
Bu gelişmelerin de şimdilik son aşaması altın kaplamalı nano moleküller. Helmholtz-Zentrum Dresden-Rossendorf (HZDR) ve Paderborn Üniversitesindeki bilim adamları tarafından geliştirilen bu moleküller tekli DNA zincirlerinden oluşturuluyor.
Bu moleküllerde altın kullanılıyor ve bunun sebebi ise elektrik iletimini çok iyi sağlanması. Daha da büyüleyici olan noktaysa bunların bir DNA zinciri oluşturabiliyor olması. Bu çalışma başarılı olduğunda tamamen özelleştirilebilecek şekilde bir DNA zinciri oluşturulabilecek.
Çalışmanın özü Japonların origami (kağıt katlama sanatı) sanatına benzetiliyor. Önce tek bir DNA parçası oluşturulacak. Daha sonra bütün küçük detaylar birleştirilip üst üste geldikten sonra asıl DNA oluşacak.
Bu yöntem çok zor bir yöntem olarak görülüyor. Çünkü en ufak detay bile çalışmanın sonucunu çok büyük ölçüde etkileyebiliyor. Daha büyük olan problem ise bu yöntemin ana malzemesinin altın olması. Bilim adamları burda daha ucuz ve etkili bir malzeme bulma noktasında çalışmalarını sürdürüyor.
Bu gelişmeler ışığında teknoloji ve bilim dünyasının çok daha büyük noktalara geleceğini tahmin etmek çok zor değil artık. Daha küçük ve genetik malzemelerden yapılacak bilgisayarlar teknolojinin şimdilik gittiği noktayı biraz olsun açıklıyor. İleride çok daha küçük ve güçlü transistörlerle ve dolayısıyla çok daha güçlü bilgisayarlarla karşılaşacağımızı söyleyebiliriz. Hatta daha önce paylaştığımız "insan beyninden" bile güçlü bilgisayarlar hayatımıza bu nano teknolojiler sayesinde girecek.