Google aramalarının göründüğü kadar masum olmadığını biliyoruz. Arama sonuçlarında ve otomatik tamamlama önerilerinde uzunca bir süredir ayrımcı ön yargıları barındıran Google, bu duruma sonunda müdahale etti. Google, yapılan aramalarda, özellikle azınlıklara yönelik yazımlarda, eskiden ilk sıralarda görünen ırkçı ya da cinsiyetçi tamamlamaları kaldırmaya başladı.
Aramalardaki ayrımcılık dönem dönem gündeme gelse de Google'ın karşılaştığı en ciddi eleştiri, The Observer yayınında geçtiğimiz Pazar yayınlanan bir makaleydi. Aramalarda "Museviler" ya da "Kadınlar" yazdığınızda gelen "şeytan mı?" ya da "Müslümanlar" yazdığınızda "kötü mü?" gibi tamamlamalar öneren Google'ı topa tutan makale, bu tip aramalarda ilk sırada sunulan sonuçların büyük bir çoğunluğunun ön yargıları doğrular nitelikte olduğuna dikkat çekiyor. Bu ön yargıları beslemek konusunda YouTube ve Facebook da yeterince sorumlu davranmıyor. Google açıklamasında her zamanki gibi, sonuçların şirketin politik görüşünü yansıtmadığını söylemekle yetiniyor. İnsanların yaptıkları aramalar için elçi rolünü üstlenen Google, "Bana zeval olmaz" deyip kenara çekiliyor.
Makalenin büyük ses getirip, farklı medya kuruluşları tarafından paylaşılmasıyla birlikte, Google, sonunun farkına vardı. Makalede dikkat çekilen tamamlama önerilerini kaldıran Google, soruna nasıl bir önlemle yanıt verdiğini henüz tam olarak açıklamış değil. Google'ın bugün itibariyle "Müslümanlar" yazdığınızda gelen "kötü mü"?" önerisini hala kaldırmadığı da bir diğer dikkat çekici not.
Google'ın aramalar konusundaki hassasiyeti, ön yargıların canlı tutulmasını engellemek açısından oldukça önemli. Ancak şirketin bu konuda, diğer ürünleri ve servislerini de kapsayacak bir politika benimsemesi gerektiği ortada. Zira şirketin önlemi şimdilik yalnızca İngilizce dilinde yapılan aramaları kapsıyor. Politikanın yerel/etnik hassasiyetleri de göz önünde bulundurması gerekiyor.