Amazon AI: AWS yapay zeka servislerini tüm geliştiricilere açtı

Amazon AI: AWS yapay zeka servislerini tüm geliştiricilere açtı

Yapay Zeka, bulut servislerindeki rekabeti de yeni bir seviyeye taşıyor. Google ve IBM gibi devlerin ardından bulut servislerinin açık ara lideri Amazon, yapay zeka odaklı servisleriyle geliştiricilerin bu yeni oyun alanını platformu getiriyor. Amazon AI adını verdiği yapay zeka platformunu tanıtan şirket, machine learning becerilerini, geliştiricilere açtı.

amazon-rekognition

Amazon'un geliştirici etkinliği re:invent'te tanıttığı machine learning servisleri Amazon'un halihazırda şirket içinde kullandığı görsel tanımadan chatbot'lara farklı uygulamalarını Amazon Web Services geliştiricilerine açıyor. Geliştiriciler için sunulan araçlardan ilki Amazon Rekognition, geliştiricilerin görsel analizi uygulamalarına eklemelerini kolaylaştırıyor. Rekognition API ile geliştiriciler, görsellerdeki nesneleri, ortamları ve yüzler tespit edebiliyor. Aynı zamanda görsellerdeki yüzler arayıp kıyaslayabiliyor. Amazon başta Google olmak üzere rakiplerinin halihazırda sunduğu bu servisi nasıl fiyatladığını henüz bilmiyoruz.

AWS üzerinde sunulan deep learning tabanlı ikinci yapay zeka servisi gittikçe daha fazla kullanılan sesli uygulamalar geliştirilmesini kolaylaştırıyor. Amazon Polly adındaki servis, metnin insan sesine dönüştürülmesini sağlıyor. Servis 24 farklı dilin 47 farklı insan sesiyle seslendirilmesine imkan tanıyor. Geliştiriciler dönüştürmek istedikleri istedikleri metni Polly API'a göndererek, ses dosyasını uygulamasına entegre edebiliyor. Sesin MP3 gibi standart bir formatta kaydedilip saklanması da mümkün.

amazon-echo-alexa-ailesi

Amazon'un sesli yapay zeka asistanı Alexa'yu güçlendiren deep learning servisi Amazon Lex, geliştiricilere açılan son servis. Sesi bir arayüz olarak kullanan uygulamalar geliştirmeyi sağlayan Amazon Lex, konuşmayı metne çevirmek için otomatik ses tanıma (AVR) ve konuşmanın bağlamını anlamasını sağlayan doğal dil anlama (NLU) becerilerine sahip. NLU becerisi Amazon Lex'i chat bot geliştiren geliştiriciler için cazip hale getiriyor. Lex'in Facebook Messenger, Slack ve Twilio ile entegrasyonları bulunuyor.

Amazon AI platformu ölçekleme sorununu da adreslemesiyle bu alanda çalışan geliştiriciler için önemli olabilir. AWS bu platforma yeni servisler eklemeye devam edeceğini söylüyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.