Uber arka planda konum bilgisini okumaya başlıyor, peki niçin?

Uber arka planda konum bilgisini okumaya başlıyor, peki niçin?

Popüler özel araç çağırma uygulaması Uber, yeni güncellemesiyle arkaplanda konum izleme özelliğini devreye aldı. Bu adım gayet makul bir şekilde uygulanacak fakat tartışmaların gündeme gelmesini engellemiyor.

Geçtiğimiz yaz kullanıcı sözleşmesini güncelleyen Uber, bu konuda resmi kurumların da tepkisini çekmişti. Ancak bu özelliğin uygulanmaya başlaması yeni güncellemeyle (v3.222.4) devreye alınmış oldu ve konu bir kez daha gündeme geldi. Uber, yasal anlamda kullanıcılarını bilgilendirme ve izin alma işlemlerini yapıyor, hatta konum ayarlarından Uber'in arkaplanda konum bilgisi kullanması da engellenebilir ve fakat kullanıcıların bu konuda ne kadar bilinçli davranacağı büyük bir soru işareti.

uber-uygulama-konum-bilgisi

Uber'in bu yeni güncellemeyi yapmaktaki gerekçesiyse genel manada daha iyi hizmet sunmak. Özellikle kullanıcılarının araca iniş ve binişini geliştirmek isteyen Uber, kullanıcı araç çağırdığı andan başlayıp araçtan indikten sonraki 5 dakikaya kadar konum bilgisini okuyacak. Yani ABD'li şirket aslında aldığı izni sürekli olarak kullanmayacak yani herhangi bir anda arkaplanda da olsa konum verisini çekmeyecek.

Uber'in verilerle imtihanı

Konunun yasal değerlendirmeleri zaten yapılacaktır ama sürecin nasıl ilerleyeceği Uber için oldukça büyük önem taşıyor. Zira Uber şehiriçi taşımacılıkta devrimsel bir uygulama olsa da halen 21. yüzyılın petrolü (veya toprağı) olarak görülen veri konusunda eksikleri var. Kullanıcılarını taşıma hizmetinden para kazanıyor ve bu gücü veriyle daha da güçlü hale getirmesi mümkün gözüküyor. Geçtiğimiz günlerde gördüğüm 'Uber'e göre en iyi restoranlar' şeklindeki bir liste de Uber'in aslında kullanıcı verilerini nasıl pazarlayabileceğini gösteren iyi bir örnekti.

Bakalım önümüzdeki dönemde Uber bu alanda gerçekten atak yapacak mı, yoksa 'masum' bir ulaşım uygulaması olarak yoluna devam mı edecek..

Görsel Kaynak: Uber.com

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.