Rusya, Android ve iOS hakimiyetini Sailfish OS ile kırmaya çalışacak

Rusya, Android ve iOS hakimiyetini Sailfish OS ile kırmaya çalışacak

Finlandiya'nın yeni Nokia'sı olmak için yola çıkan Jolla, uzun süren sessizliğini bozdu. MeeGo‘yu devraldıktan sonra kendi açık kaynaklı mobil işletim sistemi Sailfish OS’i geliştiren şirket, Rusya'nın Android ve iOS alternatifi olmak için önemli bir adım attı.

Sailfish OS’i gerçek manada bağımsız bir mobil işletim sistemi olarak tanıtan Jolla, özellikle kullanıcı gizliliği ve güvenliğe verdiği önem veriyor. ABD merkezli mobil işletim sistemlerine (Android ve iOS) rakip olduklarını gizlemeyen şirket, bu açıdan bakıldığında Rusya ile ortak bir vizyonu paylaşıyor ve Rusya pazarında kullanılabilmesini sağlayacak bir anlaşmaya imza atıyor.

Paylaşılan bilgilere göre Rus şirketi Open Mobile Platform (OMP) ile sertifikasyon anlaşması imzalamış ve OMP CEO'su Pavel Eyges'e göre Sailfish OS geleceğin alternatif mobil işletim sistemi aday. Sailfish OS RUS da kurumsal/kamusal alanda ve bağımsız geliştiricilerle ilişkilerini güçlendirerek Rusya pazarında kendini göstermeyi başaracak.

Rusya hükümeti, 2015'te iOS ve Android'in yüzde 95 olan pazar payını 2025'te yüzde 50'ye kadar düşürmeyi hedeflediği biliniyor ve OMP'nin bu anlamda yolunun açık olduğunu söylemek hiç de yanlış olmaz. Keza Rusya Haberleşme ve Kitle İletişim Bakanı Nikolay Nikiforov, Twitter’daki paylaşımlarıyla Android ve iOS karşıtı tavrını ortaya koymaktan çekinmemişti.

Sailfish OS'in şimdiye dek büyük bir etki gösterdiğini söylemek pek doğru olmaz. Hatta yatırım bulmak konusunda zorlanmadığı ve kurumsal/kamusal sertifikasyon tarafına yöneldiği de paylaşılıyor ama Android uygulamalarını çalıştırabildiğini de paylaşmak gerek. Yani mobil işletim sistemlerinin performanstan sonra gelen en önemli sorununu bir şekilde çözmüş oluyor.

Artık Rusya'da kamusal projelerde de kullanılabilme şansını yakalayan Jolla, 2014 yılında Snapdeal ile Hindistan pazarına açılmış ve Mobile Invest işbirliğiyle Kazakistan pazarına giriş yapmıştı.

Jolla Kurucu Ortağı ve CEO'su Sami Pienimäki, Sailfish'in verimliliğini artırmayı hedeflediklerini ve bir ülke çapında başarı hikayesi yazmak istediklerini söylüyor. Mobil işletim sistemleriyle paylaştığımız verilerin öneminin de altını çiziyor. Çin ve Güney Afrika hükümetleriyle de görüşmeler yaptığını ekliyor.

Jolla'nın yatırımcılarının OMP'de hissedar olduğunu da paylaşalım ve önümüzdeki dönemde mobil işletim sisteminin iOS & Android duopolüne karşı ne kadar güçleneceğini izlemeye devam edelim.

Dilerseniz Mobile World Congress 2014'te yaptığımız Jolla röportajına göz atabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.