Facebook'un mesajlaşma uygulamalarındaki ağırlığı arttıkça, güvenlik ve gizlilik duyarlı kullanıcıların gittikçe daha fazla benimsediği Telegram, bu çizgisini diğer ürünlerinde de koruyor. Şifreli mesajlaşma uygulamasının dışına çıkarak, Medium benzeri bir yayıncılık platformu geliştiren Telegram, kullanıcıların anonim bir şekilde yayın yapmasını sağlıyor.
Telegram'ın yeni yayıncılık platformunun adı Telegraph. Yazıyla birlikte fotoğraflar, tweet'ler, YouTube ya da Vimeo videoları gibi zengin medya içeriklerini paylaşımlarınıza eklemenize izin veren platform Medium ya da Quip gibi rakiplerinden farklı olarak tamamen anonim. Yani paylaşım yapmak için bir hesap açma zorunluluğu yok; beyaz bir sayfada dilerseniz anonim bir mahlas seçerek, yazmaya başlayıp, "Yayınla" tuşuna bastığınızda, yayındasınız. Yayınladığınız bir yazıyı aynı ekrandan düzenleyebiliyorsunuz ancak bir hesap oluşturmadığınız için farklı cihazlardan, dilediğiniz anda düzenleme yapmanız mümkün değil. Platform bu haliyle Twitter'ın uzun formatta, anonim versiyonu gibi.
Telegraph, bir başına bir yayıncılık platformu olsa da, Telegram üzerinde uzun formatta içeriklerin paylaşımını desteklemek amacıyla geliştirilniş. Yaptığınız her bir paylaşıma özgün bir bağlantı veren platformda yazdıklarınızı Telegram'da paylaşabiliyor bu sayede, kullanıcılarının Telegram ekosisteminde de bir yayıncı gibi davranması mümkün hale geliyor.
Telegraph'ın anonim yayıncılığın önünü açması, kullanıcı kimlik doğrulamasının zorunlu olduğu platformlara göre önemli bir avantaj. Ancak ABD'de seçim sonrası dönemde Facebook'tan Google'a hemen herkesin sahte haberlere karşı mücadeleye giriştiği bir dönemde, Telegraph'ın getirdiği riskler daha çok dikkat çekecek gibi görünüyor.
Telegram, Telegraph ile birlikte mesajlaşma uygulamasında Facebook'un Instant Articles benzeri Instant View özelliğini de tanıttı. Detaylar için bağlantıyı takip edebilirsiniz.