Dikey tarım girişimi Agricool konteynerde çilek yetiştirmek için 4 milyon euro yatırım aldı

Dikey tarım girişimi Agricool konteynerde çilek yetiştirmek için 4 milyon euro yatırım aldı

Mega şehirler çoğalıp nüfusları daha da arttıkça belli hava koşullarında yetişebilen sebze ve meyvelerin tedariği gittikçe güçleşiyor. Dikey inşa edilmiş topraklı alanlarda kontrollü tarım olarak tanımlanan "dikey tarım'ın ortaya çıkma sebebi de esasen bu ve dikey tarım teknolojilerine ilgi de artıyor. Son örnek, Parrot'ın kurucusu Henri Seydoux'nun da aralarında bulunduğu bir grubun Fransız dikey tarım teknolojileri firması Agricool'a 4 milyon euro yatırım yapması.

Seydoux'nun dışında Daphni VC ile Captain Train kurucusu Jean-Daniel Guyot'nun da yatırım yaptığı Agricool, bildiğiniz nakliyat konteyner'larında sensör, iklimlendirme, sulama, uzaktan kontrol ve müdahale uygulamalarından oluşan otomatik bir sistemle Fransa'da kolay yetişmeyen ürünleri Paris gibi şehir merkezlerinde yetiştirmeye odaklanmış durumda. Şirket yeni yatırımı da ağırlıkla Türkiye, İspanya ve İtalya'dan gelen çileği Paris'te konteynerlerde 'organik olarak' yetiştirmek için harcayacak.

çilek dikey tarım agricool

Şirketin nihai hedefi elbette nakliyat ve yetiştirme maliyeti Paris'te çok yüksek olduğu için ithal edilen ya da işlenmiş diğer meyve ve sebzeyi şehirde çevreci yollarla yetiştirmek.

Agricool'un geliştirdiği tarım teknolojisi, toprak dolu raflarda dikilmiş ürünlerin koşullarını sürekli ölçerek otomatik sistemlerle gereken ısı, sıvı, nem ve doğal gübreyi sağlamak ve bitkilerin statüsünü ve sağlığını sürekli izleyip, analiz ederek düzenli raporlama yapmak üzerine kurulu.

Şirketin açıkladığına göre 'cooltainer' adını verdikleri konteynerlar için Paris'in kıyı semtlerinin birinde bir alan kiralanarak A/B testlerine başlanmış. Konteyner sayısıın 2017'de 75'e çıkarmak isteyen Agricool, bunlardan 91 ton organik çilek elde etmeyi planlıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.