Çinli e-ticaret devi Alibaba, bu sene de 11 Kasım Yalnızlar (Bekarlar) Günü'nde toplam 17,8 milyar dolarlık satışla yeni bir rekora imza attı. Peki Türkiye'de büyümesini beklediğimiz e-ticaret pazarının neden bir veya birkaç 'Bekârlar Günü' yok?
Konuya doğal olarak Alibaba'dan giriş yaptım ama bilhassa ABD'deki girişimlerin özel günlere gösterdiği ilgi bir süredir dikkatimi çekiyor. ABD'de Noel başta olmak üzere, Cadılar Bayramı, Şükran Günü (Black Friday), Okula Dönüş gibi belli bir kaç önemli günde çoğu girişim bir indirim furyasına giriyor. Bu sadece e-ticaretle de sınırlı değil. Cadılar Bayramı'na özel Wordpress dikeyindeki indirimler de bu duruma verebileceğim en iyi örneklerden biri.
Kısacası Çin'de 11 Kasım e-ticaret siteleri için bir zirve noktası olurken, ABD'de SaaS girişimleri bile özel günlerde yüzde 50'ye varan indirimler yapmaktan çekinmiyor. Kısa süre için geçerli bu indirimlerin satışları tetiklediğine şüphe yok ama yine de bu tür bir hareketin işe yarayım yaramayacağını soralım ve bir örnekle devam edelim.
Türkiye'de Bekârlar Günü olsa ne olur?
Türkiye'nin en büyük pazar yeri girişimlerinden n11.com, bu yıl da 11 Kasım'da büyük bir indirime gitti ve 65 milyon TL değerinde satış gerçekleştirdiğini paylaştı. Evet, 11 Kasım dünyanın en büyük e-ticaret günü olarak kabul ediliyor ama 11 Kasım'ın Türkiye için neredeyse hiçbir anlamı yok. Oysa N11'in ortağı Güney Koreli SK Grup (diğeri Doğuş Grubu) bu hareketi Türkiye'de de uygulayarak oldukça başarılı bir işe imza atmış durumda. Hatta bir kaç rakam vererek tabloyu daha da netleştirmek istiyorum;
- Kampanyanın başladığı ilk 3 saat içerisinde 65 bin adet ürün satılmış ve kampanya boyunca 81 ile satış gerçekleştirilmiş.
- Geçen yıl 100 bin ürün satan N11, bu yıl tam 450 bin adet ürün satmış.
- Satışa sunulan 11 otomobil (elbette indirimli) 4 saat içerisinde satılmış.
- Günün ilk saatinde 7 milyon TL satış gerçekleştirilmiş.
- Ziyaret sayısı 24 saatte 5 milyona ulaşmış.
- Trafiğin yüzde 70’i mobilden gelmiş.
Bu rakamlar özel gün kampanyalarının Türkiye'de de işe yaradığını pekala gösteriyor. Üstelik normalde bizim için hiç önem arzetmeyen bir günde yakalanan başarıdan bahsediyoruz. Keza Amazon'un da kendi kendine gelin güvey olup Prime Day diye bir şey başlattığını hatırlayalım.
Sözü fazla uzatmaya gerek yok. Türkiye'de e-ticaretin toplam perakende içindeki payının artmasını istiyorsak belki de sorunu kendi içimizde aramalıyız. Eğer e-ticaret siteleri de bayram geldiğinde indirim yerine 'bindirim' yaparsa Türkiye'de e-ticaretin hızlı büyümemesinden yakınmaya sanırım kimsenin hakkı olmayacak. Yanılıyor muyum?
Ek: Türkiye'nin en çok milli tatili olan ülkelerin başında geldiği aşağıdaki grafikte görebilirsiniz. Başlıca e-ticaret sitelerimizin özel günlerde neler yaptığını başka bir araştırma yazısına bırakıyorum.
Görsel: Wego.com