TechCrunch Pekin'de IoT, yapay zeka, robotik ve sanal gerçeklik gibi geleceğin teknolojileri öne çıktı

TechCrunch Pekin'de IoT, yapay zeka, robotik ve sanal gerçeklik gibi geleceğin teknolojileri öne çıktı

Konuk yazarımız Avni Güven, ITU İşletme mühendisliği lisans ve Tsinghua Üniversitesi Ekonomi bölümünde değişim öğrencisidir. TechCrunch Pekin konferansına katılmasının ardından izlenimlerini bu yazıyla sizlerle paylaşıyor. 

gorsel1TechCrunch Pekin’de, yapay zeka ve robotik ağırlıkta olmak üzere sanal gerçeklik, sağlık, bitcoin, blockchain ve paylaşım ekonomisi gibi aşina olduğumuz konular konuşuldu.

Etkinliğin en heyecanlı kısmında, yazılımcılara farklı cihazlarda çalıştırmak için Java-Script ile kod yazma kolaylığı sağlayan bir IoT platformu olan Ruff, TechCrunch Pekin 2016'nın kazanını oldu. İkinci sırada ise tasarımı ve sensörleri ile öne çıkan Staro isimli 360 derecelik kamera yer aldı.

Gözlemlerimle devam edersem, genel olarak Çinli girişimcilerin bir çoğu yerel pazarı hedefliyor. Zira bunu yapılan yatırımlar da destekliyor. 2016, Çin ekonomisi için her ne kadar zor bir yıl olsa da; ilk üç çeyrekte yapılan yatırım miktarı 14.1 milyar dolar, sadece üçüncü çeyrekteki yatırım 4 milyar dolar seviyesinde.

Yatırımların bu derece büyük olması, Çin pazarının büyüklüğü ve potansiyeli ile doğru orantılı. Ayrıca, global düşünenlerin ilk hedefi Amerika olurken, yakın coğrafyada ise Güneydoğu Asya ve Japonya, genişlemek için iyi bir adres oluyor.

tc-startup-beijing
TechCrunch Pekin 2016'nın kazanan girişimleri

Sergilenen girişimlerin arasında ve programda “hardware” önemli bir yer kapladı. Yüksek teknolojili ve ucuz iş gücü kapasiteli üretim ve öne çıkan kaliteli mühendislik en büyük etkenler. Kaliteli mühendisliğin öne çıkmasındaki en önemli sebeplerden biri, son yıllarda Çin üniversitelerinin ve onlara bağlı enstitülerin eğitime ve Ar-Ge`ye yapmış oldukları ciddi yatırımlardır. Birkaç üniversite haricinde, sanırım bu konuda Türkiye’deki üniversitelerin öz eleştiri yapmaları ve yeniden yapılanmaya gitmeleri gerekiyor.

Yabancı dil sorunu ve kadın girişimcilerin azlığı, iyileştirilmesi gereken noktalar olarak görünüyor. Ek olarak, teknoloji şirketlerinin verilerini ülke sınırları içerisinde depolaması gibi yeni siber güvenlik düzenlemeleri ile yabancı şirketler önümüzdeki dönemlerde daha fazla zorluklarla karşılaşacaktır ama kuşkusuz dünya Çin’de yer almaya ve Çin’i takip etmeye devam edecektir.

Ülkemiz için şu farkı belirtmeliyim ki; düzenlenen etkinlikler, bireysel katkılar, satın alma ve yatırım haberleri sayesinde yakalamış olduğumuz sinerji ve yeni nesillerimizde oluşan farkındalık, geçirdiğimiz şu zor günlerde geleceğe umutla bakmamız için en güzel ve yeterli sebeptir.

(Yazı ile ilgili olarak ulaşmak isterseniz, e-posta adresim: avniguven95 gmail.com)

Görsel Kaynak: TechCrunch

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.