Rakuten, mobil oyun platformuyla Facebook'tan önce atak yapmak istiyor

Rakuten, mobil oyun platformuyla Facebook'tan önce atak yapmak istiyor
Hiroshi Mikitani - Rakuten'in Kurucu Ortağı ve CEO'su
Hiroshi Mikitani - Rakuten'in Kurucu Ortağı ve CEO'su

Facebook geçtiğimiz haftalarda Gameroom platformuyla Steam'e rakip olduğunu net olarak gösterdi. Rakuten ise mobil oyun tarafında ciddi bir atılım yapmayı planlıyor.

Wall Street Journal'ın haberine göre Rakuten, mobil oyun platformunu geliştirmek için ABD merkezli Blackstorm Labs ile çalışıyor. Blackstorm Labs'ın yatırımcılarından biri olan Rakuten, gelen ilk bilgilere göre mobil tarayıcılarda ve sohbet uygulamaları gibi mobil ortamlarda oyun oynamayı mümkün kılan bir platform geliştirmeyi hedefliyor.

Rakuten, 900 milyon dolara satın aldığı Viber mesajlaşma uygulamasının içinde oyun oynama deneyimi 2014 yılında test etmeye başlamış ve Şubat 2015'ten bu yana tüm kullanıcılara açmıştı. Yani bu adım Rakuten için sürpriz olmamakla birlikte oldukça önemli bir adım olarak da değerlendirilebilir.

Henüz şirketten resmi bir açıklama yok fakat Rakuten'in Japonya pazarında ilk adımı atacağı ve daha sonra küresel bir açılım yapacağı gelen bilgiler arasında. Rakuten'in ilk adımı anayurdunda atmasının ilk nedeni elbette Rakuten'in Japonya merkezli bir şirket olması. İkincisiyse Japonya'da mobil oyun pazarının oldukça hareketli ve kârlı olduğu gerçeği.

rakuten-games

Örnek vermek gerekirse Line, bu dikeyi erken keşfeden girişimlerden biri. Temmuz ayındaki rakamlara göre Line kullanıcılarının 2/3’si Japonya, Tayland, Tayvan ve Endonezya’da olmasına rağmen Line’ın gelirlerinin yüzde 90’ı sadece Japonya’dan geliyor. Daha da önemlisi Line, gelirlerinin büyük bölümünü uygulama içi mobil oyunlardan elde ediyor.

Özetle Rakuten'in mobil oyun dikeyinde erken adım atmaya çalıştığını söylenebilir ancak bu alanda rakipsiz olmayacağını da eklemek gerek. En azından Facebook'un Messenger içinde 'anlık oyunlar' diye bir mobil oyun atılımı yapması bekleniyor. Messenger'ın aktif kullanıcı sayısının 1 milyarı geçtiği düşünülürse Rakuten'in elini çabuk tutmasının elzem olduğu bile söylenebilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.