Girişim başarısında diğer girişimcilerle takılmak, yatırım almaktan daha etkili

Girişim başarısında diğer girişimcilerle takılmak, yatırım almaktan daha etkili

Yeni girişimlerin, önemli bir çoğunluğunun iş planlarında yatırım vazgeçilmez aşamadır. Konferanslar, tanınmış etkinliklerde ve ünlü isimlerle çekilen fotoğraflar girişimlerin başarısında ölçüt olarak görülse de, günün sonunda girişimlerin kaderini gayriresmi toplaşmalar ve daha gündelik ilişkiler belirliyor. The Economist dergisinin araştırma birimi The Economist Intelligence Unit'in (EIU) bugün paylaştığı araştırmaya göre, gayriresmi ağlar girişimlerin yüzde 78'inin başarısı için hayati öneme sahip.

EIU'in küresel girişimcilik ekosistemleriyle dikkat çeken New York, Tel Aviv, Londra, San Francisco, Hong Kong gibi şehirlerden binden fazla girişimciyle görüşerek yapılan Informal Innovation: Entrepreneurship and Informal Communities araştırması, girişimci network'lerinin farklı bir yanına odaklanıyor. Network denilince akla ilk girişimcilerin potansiyel yatırımcılara bağlantı yakınlığı gelse de, araştırma diğer girişimcilerle "takılmayı" önceliklendiriyor.

Öncelik online network'lerde 

Araştırmaya katılan girişimcilerin yüzde 58'i LinkedIn, WhatsApp ya da Facebook gibi küresel platformlarda iş ağlarına üye olduklarını söylüyor. Londra, New York ve Tel Aviv'deki girişimcilerse işleri için en önemli desteğin diğer girişimlerle bir araya geldikleri toplaşmalar olduğunu belirtiyor. Altı ya da daha fazla küresel network'e üye olduğunu söyleyen girişimcilerin oranı yüzde 50; girişimcilerin yüzde 44'ü ise altı ya da daha fazla yerel online network'e katılıyor. Girişimciler yeni bir işe başlarken en önemli desteğin küresel ve yerel ağlardan geldiği konusunda hemfikir.

giris%cc%a7imci-aglar

Birçok girişim gerek yatırım bulmak gerek operasyonel açıdan ortak sorunları paylaşıyor. Diğer girişimcilerle bu ağlarda bir araya gelenlerin yüzde 42'si aldığı en değerli tavsiyenin iş modeli üzerine olduğunu söylüyor. Yüzde 28'i potansiyel müşterilere yönlendirildiklerini ve yeni teknolojiler hakkında tavsiye aldıklarını belirtiyor. Girişimcilerin yüzde 27'si mentorlük ve yüzde 22'si yönetim ve operasyonel sorunların giderilmesini aldıkları en önemli tavsiyeler olarak niteliyor.

girisimci-tavsiyesi

Girişimciler için yeni ağlara katılma da online öncelikli bir süreç. Yalnızca fiziksel networking etkinliklerine katılma oranlarına baktığımızda oranların düştüğünü görmemiz bu yüzden. Kendi şehirlerinden düzenlenen networking etkinliklerine katıldıklarını söyleyen girişimcilerin oranı yüzde 29. Bununla birlikte girişimciler paylaşımlı ofisleri ziyaret ederek, uluslararası üniversitelerin mezun etkinliklerine katılarak network yapmaya devam ediyor. Fiziksel etkinliklere katılan girişimlerin karlılık, gelir büyümesi, inovasyon ve yetenekler gibi açılardan rakiplerinden daha güçlü bir imaj ortaya koyabildiğini not ediyor araştırma.

girisimci-aglari

Hükümetlerin yatırımlar kadar, girişimcileri bir araya getiren ağları da desteklemesi gerektiğini belirten araştırmada, girişimcilerin artan oranlarda küresel ağlara katılıyor olması en dikkat çekici trendlerden biri.

Araştırmada bahsedilmese de Slack'in bu komüniteleri bir araya getirmekte iyi iş çıkardığını da not etmek gerekiyor. Türkiye'de son dönemde Garaj gibi farklı örneklerini gördüğümüz ağların yaygınlaşması, istisnanın burada da bozulmadığını gösteriyor olabilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.