Birleşik Krallık'ta kitlesel yatırım platformları 2011'den bu yana ilk kez düşüşte

Birleşik Krallık'ta kitlesel yatırım platformları 2011'den bu yana ilk kez düşüşte

Türkiye'de devlet nezdindeki kitlesel yatırım platformunun açılması beklenirken, Birleşik Krallık'ta bu dikeydeki platformlarda toplanan yatırım tutarı gerilemeye başladı.

Finansal alandaki gelişmeleri analiz eden AltFi'nin raporuna göre kitlesel yatırım sitelerinin topladığı mali destekler 2011 yılından bu yana ilk kez düşüş gösterecek. Şirketlerin geniş bir çevreden finansman toplayabildiği kitlesel yatırım siteleri, AltFi'nin raporuna göre geçen yıla göre ciddi bir düşüş gösterecek.

Britanya'da elbette Türkiye'den daha fazla sayıda ve ciddi büyüklüklerde kitlesel fonlama sitesi bulunuyor. Bunların en büyüğü olan Crowdcube, şimdiye kadar 460 şirket için 195 milyon sterlin destek toplamayı başarmış ancak 2016 yılında toplanan tutarın bir önceki yılın oldukça altında kalması bekleniyor.

kitlesel-yatirim

Keza Seeders, Syndicate Room, Venture Founders gibi diğer oyuncular için de gerileme söz konusu. Tek istisna Code Investing ancak onun da toplam pastadan aldığı pay oldukça düşük. AltFi'nin raporuna 2015 yılında toplanan destekler 150 milyon sterlinin üzerinde ike bu rakam 2016'da 80 milyonun biraz üzerinde kalması bekleniyor.

AltFi'nin raporuna göre Birleşik Krallık'taki kitlesel fonlama siteleri 2011'den bu yana 368 milyon sterlin destek toplamış ve 751 yeni şirketi fonlamış. Brexit'in olumsuz etkisinden de bahseden analistler, bu yılın 3. çeyreğinde sadece Venture Founders, Seedrs ve Crowdcube girişimlerinin başarılı fonlama yaptığını paylaşıyor. Bu kötü gidişin küçük girişimler için ölümcül olabileceği de ekleniyor.

Rapora göre 2011'den bu yana fonlanan 995 girişimin sadece 5 tanesi çıkış yapabilmiş ve bu da kitlesel fonlamanın bir yatırım kategorisi olarak öne çıkmasını engelliyor. Fonlanan girişimlerde daha yüksek değerlemeli yatırım alanların oranı ise yüzde 28,7 olmuş. Girişimlerin yüzde 11,7'si batarken, yüzde 4,3'ü daha düşük değerlemeli yatırım almış. Kendilerine ulaşılamayan yüzde 10,5'lik bir dilimse riskli olarak kayıtlara geçmiş.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.