Alman telekomünikasyon şirketi Deutsche Telekom'dan anti-drone projesi

Alman telekomünikasyon şirketi Deutsche Telekom'dan anti-drone projesi

Drone kullanımının hem sivil havacılığı tehlikeye atması hem de sabotaj gibi çeşitli amaçlarla kullanılma riski taşıması üzerine anti-drone (drone karşıtı) sistemler de önem kazanmaya başladı. ABD’nin ileri gelen mobil iletişim şirketlerinden T-mobile’ın sahibi olan Deutsche Telekom, bu yıl çıkarmayı düşündüğü bir anti-drone savunma sistemi geliştirmekte olduğunu açıkladı.

Şimdilik hakkında fazla ayrıntının paylaşılmadığı sistem, insansız hava araçlarının (UAV) yasaklandığı havaalanlarında, stadyumlarda ve başka sahalarda güvenlik önlemi olarak sunulacak ve özellikle otomobil üreticilerinin dikkatini çekecek gibi gözüküyor. Zira, gazetecilerin ve rakiplerinin drone kullanarak henüz yapım aşamasında olan otomobillerin fotoğraflarını çekmesinden rahatsız oluyorlar.

Anti-drone sistemi, içlerinde ABD merkezli Dedrone’un da bulunduğu birçok şirketin katkılarıyla geliştirilmekte olan bir teknoloji. Ses sensörleri, frekans tarayıcıları ve kameralar yardımıyla drone’ları yaklaşık bir kilometre öteden tespit edebilen sistemin dikkat çeken farkı drone’lardan kurtulmak için kullandığı yöntem. Alana izinsiz giriş yapan drone’ları yasal bir izin çıkarıp düşürmenize gerek yok. Bunun yerine signal jamming (sinyal bozma) gibi yöntemler kullanarak hava araçlarına geldikleri şekilde geri dönmekten başka bir seçenek bırakılmıyor.

Deutsche Telekom’un uğraşları sonuç verirse, Almanya ve diğer ülkelerde anti-drone sistemlerinin kullanımı daha da yaygınlaşabilir. Böyle bir savunma yöntemi, hava sahası ihlallerine karşı kendilerini nasıl koruyacaklarını tam olarak bilmeyen şirket ve hükümetlerin işine yarayabilir. Aynı zamanda anti-drone teknolojisini yeni bir gelir kaynağı olarak gören diğer rakip firmaları da kendi ürünlerini geliştirme yönünde harekete geçirebilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.