Microsoft, bu yıl IE ve Edge tarafında 300 milyondan fazla kullanıcı kaybetti

Microsoft, bu yıl IE ve Edge tarafında 300 milyondan fazla kullanıcı kaybetti

Microsoft, Satya Nadella öncülüğünde yeni bir vizyonla yoluna devam ediyor ama web tarayıcısı tarafında kan kaybetmeye devam ediyor. Yeni bir rapor, Microsoft'un 2016 yılında 300 milyondan fazla kullancısını kaybettiğini gösteriyor.

Yazılım devi Microsoft, son gözdesi Windows 10 ile 400 milyon bilgisayara erişti ve bu sayede yeni tarayıcısı Edge'i de yaygınlaştırmayı başardı. Ancak 2016 yılı tablosu Microsoft için pek de iç açıcı gözükmüyor. Zira Internet Explorer ve Edge, 2016 yılında toplam 331 milyon kullanıcısını rakiplerine kaptırmış ve dünya genelindeki internet kullanıcı sayısı düşünüldüğünde bu oldukça yüksek bir kayıp.

Net Applications'ın verilerine göre IE, bu yıl başında yüzde 44 pazar payına sahipken Ekim ayında yüzde 23'e kadar gerilemiş. Edge ise aynı dönemde pazar payını sadece 2 puan artırarak yüzde 3'ten yüzde 5'e yükseltmiş. Yılın ilk 10 ayında kazanan ise Chrome tarayıcısı ile Google olmuş. 2016 yılına yüzde 35 pazar payıyla başlayan Chrome, Ekim ayına gelindiğinde yüzde 55 pazar payını yakalamış.

Computerworld'den Gregg Keizer, Microsoft'un sadece Ekim ayında 40 milyon kullanıcı kaybettiği paylaşıyor. Diğer yandan Firefox'un ilk kez bu yılın Mayıs ayında Internet Explorer ve Edge'i geride bıraktığını da paylaşmıştık.

edge-chorme-pazar-payi

Microsoft'un halen masaüstü bilgisayarların yüzde 91'ine sahip olduğu düşünülürse Google'ın Microsoft içine oldukça başarlı bir şekilde sızdığı söylenebilir. Diğer yandan masasüstündeki rekabetin de modasının yavaş yavaş geçmekte olduğunu söylemekte fayda var. Zira internet kullanımında mobilin payı yüzde 50 sınırını aştı ve mobil dünyada kimlerin hakimiyet kurduğu pekala malum...

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.