Türkiye'de sayıları giderek artan Teknoloji Geliştirme Bölgeleri'nin (TGB / Teknokent) ekonomiye katkısı da gün yüzüne çıkmaya başladı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı teknokentlerin ihracat hacimlerine dair rakamlar paylaştı.
Anadolu Ajansı'nın haberine göre Türkiye'deki tüm teknokentlerin (listemiz) yaptığı toplam satışları 35 milyar TL olarak gerçekleşirken toplam ihracat tutarı Ekim 2016 itibarıyla 2,4 milyar dolara (∼7,5 milyar TL) ulaşmış. Listenin ilk sırasındaki İTÜ Arı Teknokent, 927 milyon 574 bin dolarlık ihracat gerçekleştirmiş. İkinci sıradaki ODTÜ Teknokent 743,3 milyon dolar ihracat yaparken üçüncü sıradaki Ankara TGB (Bilkent CyberPark) 355,6 milyon dolar ihracat yapmış.
İlk 3 yaklaşık yüzde 85 pay alıyor
İlk 3'teki rakamlardan da anlaşılacağı üzere ihracat rakamlarının çok büyük bir yüzdesi zirvedeki teknokentlerde toplanmış durumda. Yapılan açıklamaya göre toplam tutarın 2,3 milyar doları ilk 10 teknokent tarafından gerçekleştirilmiş ve yaptığım hesaba göre ilk 3 teknokent toplam ihracatın yaklaşık yüzde 85'ini karşılıyor.
Türkiye'de faaliyet gösteren 51 teknokent olduğu düşünülürse yukarıdaki oranın oldukça çarpıcı olduğunu söyleyebiliriz. Zira 48 teknokentin ihracata katkısının bu kadar az olması teknolojiyle büyümeyi hedefleyen ülkemiz için oldukça hassas bir detay.
33 binden fazla Ar-Ge personeli, 29 binden fazla proje
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın rakamlarına göre Ekim ayı itibarıyla teknokentlerde 33 bin 293 Ar-Ge personeli ve toplam 4 bin 217 firma bulunuyor. Bu firmaların 182'si yabancı ve bu firmalarda toplam personel sayısı 41 bin 172. Teknokentlerdeki proje sayısıysa devam edenlerle birlikte 29 bin 317 olarak paylaşılıyor.
Umuyorum bu alandaki veriler önümüzdeki dönemde şirket kategorilerini de içerecek şekilde paylaşılır ve özellikle Anadolu'daki teknokentlerin ekonomiye, özellikle ihracata katkısı giderek artar.