Polisler asayişi özel ekipmanlı dronelara bırakabilir mi?

Polisler asayişi özel ekipmanlı dronelara bırakabilir mi?

Sizce şehir içinde asayiş insansız hava araçları tarafından sağlanabilir mi? Düşünsenize, bir hırsız kaçıyor ve polis drone'u çıkarıp bu hırsızın yerini tespit edip peşine takıyor. Sonuç olarak tabi ki drone, bayıltıcı silahı ile hırsızı yakalıyor.

Kulağa biraz çılgın ve abartılı geliyor olabilir ama Amerika'da son günlerde gündemi meşgul eden bir konu "drone polisler". Amerika'da askeri amaçlı silah üreticilerinden biri olan Taser şirketi, bayıltıcı silahı bulunan drone üzerine Ar-Ge yaptığını açıklamış. Daha önemlisi geçtiğimiz hafta kolluk kuvvetleri toplantısında böyle bir cihazın üretilmesi ile ilgili polis yetkilileri ile görüşmeler yapmışlar.

Dallas'ta 5 polisin öldürüldüğü olayı hatırlıyorsunuzdur. Bir keskin nişancı saldırgan 5 polisi öldürmüştü ve suçlunun çevresi polisle çevrildikten sonra polislerin hayatını daha fazla tehlikeye atmamak için bu kişi C4 bağlanmış olan bir robot gönderilerek öldürülmüştü. Bu olayın da etkisiyle beraber Taser şirketi bayıltıcı silah taşıyan drone'ların daha da önemli bir şey olduğuna karar vermişler ve araştırmalarını hızlandırmışlar. Amerika'da suçlunun robot ile öldürülmesi ise hala bir "etik" tartışması konusu.

Taser yetkilisi Steve Tuttle ekibinin birden fazla alternatif üzerinde çalıştığını ve terörist saldırılarda bu tür özel silahların giderek daha fazla önem taşıyacağını belirtiyor.

Aslına bakarsanız Taser'in yapmaya çalıştığı şey başka üreticiler tarafından hayata geçirilmiş bir şey. Aşağıdaki videodan da izleyebileceğiniz gibi bayıltıcı silah bulunan bir drone, oldukça etkili olabiliyor. Üstelik bu ürün 2014 yılında yapılmış.

Tabi polislerin güvenliğini öne alan bu cihazlar bir diğer taraftan halkın pek sıcak baktığı bir araç olarak görülmüyor.

Amerika'da bu konular tartışıladursun dünyanın çeşitli bölgelerinde drone'lar polisler tarafından yardımcı olarak kullanılıyor. Örneğin Hindistan'da özellikle protestolar sırasında biber gazı bulunan drone sayesinde eylemcileri dağıtabiliyor.

pepper-spray-drone

Drone'lar polisler tarafından kullanılabileceği gibi suçlular tarafından da kullanılabilir. Tam da bu nedenle Türkiye'de de bir "drone killer" geliştirilmiş. Özellikle kalabalık yerlerde silahlarla drone avlamak çok tehlikeli olacağı için bu cihazların kontrolünü ele geçirmek için bir cihaz tasarlanmış. Drone katili, drone'un bulunduğu yönde elektromanyetik dalgalar yayarak kontrol cihazı ile bağlantısını kesiyor ve kontrolü ele alıyor. Böylece drone artık sahibi tarafından yönetilemiyor.

d39ceec71

Görünüşe göre polisler ve suçlular arasında ciddi bir mühendislik savaşı başlamış durumda. Drone'lar ile yapılan bu geliştirme ve özelleştirme işlemleri önümüzdeki yıllarda farklı boyutlara taşınacak gibi görünüyor. Bir yandan drone ile kargo taşımacılığı gibi faydalı gelişmeler yaşanırken bir yandan da bu tür toplumsal problemler için çözümler üretiliyor. Bakalım bizlere yansıması nasıl olacak.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.