Köylü ve doğa dostu platform Tarlam Var şehirlileri dikili ağaç sahibi yapıyor

Köylü ve doğa dostu platform Tarlam Var şehirlileri dikili ağaç sahibi yapıyor

Geçen hafta gerçekleşen Webrazzi Summit 2016 bünyesindeki Webrazzi Arena‘da lansmanını yapan Tarlam Var, köylü ve doğa dostu bir yaklaşımla beraber şehirli insanları dikili ağaç sahibi yapmak istiyor.

Köylülerin kullanmadığı tarım arazilerini kiralayan ve bu arazilerde yine köylüleri istihdam ederek tarım yapan Tarlam Var; dikili bir ağaç sahibi olmak isteyen kullanıcıları için ağaç dikerek 6 ayda bir ağacın fotoğrafını paylaşıyor, kullanıcının sahip olduğu pakete göre mahsülleri değerlendiriyor.

Şimdilik yalnızca ceviz ağacı diken Tarlam Var, kullanıcılarından 3 farklı paketten birini seçmelerini istiyor. Platform; 'Dalından Ye Paketi' sahibi olan kullanıcılarına ağaç mahsülünün yarısını -ücretsiz kargoyla- gönderirken 'Bağış Paketi' sahibi olan kullanıcılar ise diledikleri STK'ya yine ağaç mahsülünün yarısı kadar bağış yapabiliyor.

Platformun sahip olduğu üçüncü paket olan 'Yatırım Paketi' ise Tarlam Var kurucularına göre piyasa faizinin üzerinde bir getiri vadediyor. Bu pakette de kullanıcılar ağaç mahsülünün yarısının satışından ortaya çıkan meblağa sahip oluyor. Her 3 pakette de Tarlam Var'ın gelir modeli mahsülün diğer yarısına sahip olmalarına dayanıyor.

tarlam-var-catalcam-koyu-2
Adana'nın Tufanbeyli İlçesi'nde bulunan Çatalçam Köyü'ndeki Tarlam Var platformuna ait bir tarla

Ata Cengiz ve İsmail Akçakoyun kurucu ortaklığında hayata geçen Tarlam Var platformunun tarlaları şu an için Adana'nın Tufanbeyi İlçesi sınırlarındaki Çatalcam Köyü'nde bulunuyor. Bu arada kurucu ortaklardan öğrendiğimize göre ceviz ağaçları 4 yaşından sonra mahsül vermeye başlıyor, 8 yaşında ise tam verime ulaşıyor. Verimli haldeki bir ceviz ağacı senelik 35-40 kg mahsül verebiliyor.

tarlam-var-ceviz-agaci
Tarlam Var platformunun mahsüllerinden bir kare

Tarlam Var platformu için kar amacı güden bir sosyal girişim tanımı yapabiliriz. Bizzat Ata Bey'in sözleriyle girişimin çıkış hikayesi şu şekilde anlatılabilir: "Farkettik ki, kullanılmayan çok fazla tarım arazisi var ve Dünya'nın en verimli 3. toprağında olmamıza rağmen efektif şekilde tarım yapamıyoruz, yapamadığımız için de köyden kente göç haddinden fazla. Projemizin vizyonu temelde bu sorunu çözmek ve çözerken binlerce insanı bu çözüme ortak etmek üzerine kurulu."

2 bine yakın ağaç diken Tarlam Var, 1 aileye istihdam sağlamış

Şu ana kadar 100 dekar alan üzerinde 1700 ağaç diken Tarlam Var, 1 aileye istihdam sağlamış. Bunun dışında kurucu ortaklardan öğrendiğimize göre platform 2017 sonunda 750 ağaca ulaşmak ve bünyesindeki STK sayısını da 15'e çıkartmak istiyormuş.

Diğer yandan Tarlam Var'ın dünyadaki benzerlerine bakacak olursak; Abraaj Capital gibi bir devin ilgisini çekmeyi başaran iGrow en yakın örnek gibi duruyor.

Tarlam Var ile ilgili gelişmeleri sizlere aktarmaya devam edeceğiz.

Tarlam Var kurucu ortaklarından Ata Cengiz'in Webrazzi Arena'daki sunumundan
Tarlam Var kurucu ortaklarından Ata Cengiz'in Webrazzi Arena'daki sunumundan
Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.