Yapay zekada kullanılan insan seslerinin 'rengine' hiç dikkat ettiniz mi?

Yapay zekada kullanılan insan seslerinin 'rengine' hiç dikkat ettiniz mi?

Jason Mars, bilgisayar bilimleri profesörü ve aynı zamanda yapay zeka üstüne kurulmuş bir girişimi bulunan bir siyahi Amerikalı. Yapay zeka üstüne kurulan uygulaması konuşmaya başladığında beyaz tenli, yardımsever bir kadın sesine benziyor.

Mars, NY Times'a yaptığı açıklamalarda "bilgisayar yazılımı ile konuştuğunda siyahi bir erkeğin sesiyle cevap almak çok ilginç olurdu. Ancak bizim amacımız öncelikle ürün satmak olduğu için dünyada var olan gizli saklı önyargıları vurgulamamaya çalışıyoruz" diyor.

Mars’ın girişimi şimdilerde trend olan "konuşan bilgisayar" alanında. Yani Apple’ın Siri’si veya Amazon’un Alexa’sı gibi. Şimdilerde bilgisayar veri giriş çıkışı daha çok konuşma-dinleme üstüne inşa edilmeye çalışıyor. Mars bu konuda “İnsanlar ekran veya klavye yerine duyguların konuşmada daha etkili ” olduğunu söylüyor.

Microsoft’un yapay zekası Cortana’da konuşan kadının sesi “Halo” oyununda konuşan kadınınkiyle aynı. Cortana için yapılan araştırmada kadın ve erkeklerin büyük çoğunluğunun kadın sesi duymak istediği ortaya koyulmuş. Yani bu iş artık kadın işi olarak görülüyor.

Geçenlerde Google, Google Home gibi ses üzerine odaklı bir çok ürün tanıttı. Neredeyse bütün ürünlerinde genç ve eğitimli bir kadın sesi kullanılmış.

Bazı zamanlarda ise gerçekten anlaşılmak istiyorsanız bir erkek sesi kullanmak daha iyi olabilir. Örneğin; IBM kendi yapay zekasında Watson’ı erkek sesiyle seslendirmiş. Seslendirme konusunda şimdiye kadar tek istisna Watson olarak görülüyor. Kadın sesi kullanımı insanlara bilgisayar değil de gerçekten bir kadının konuştuğu hissi yaratıyor ve duygusal olarak insanlar bunu kendine daha yakın olarak görüyor.

Mars’ın girişimi Clinc, yapay zeka barındıran kişisel ekonomi yazılımı alanında bir girişim. İşin büyük kısmını halleden girişim Google’da kullanılan sese yakın bir ses kullanıyor. Mars: “Kısa zaman içerisinde müşterilerin daha farklı ve daha iyi sesler duymaya ihtiyaç duyacağını” belirtiyor. Şirketlerin de buna ayak uydurmaya hazır olması gerektiğini de ekliyor.

Yani diyebiliriz ki gelişen teknoloji ile beraber artık ihtiyaçlar ve odak noktaları çok değişecek. İlerleyen yıllarda çocuğunuzun yakın arkadaşı haline gelecek yapay zeka yazılımlarının nasıl konuştuğu, aksanı, kadın-erkek olması, genç veya çocuk olması gibi dertleriniz olacak çünkü çocuğunuzun gelişimini bile etkileyecek bunlar. Bakalım yeni sanayi devriminde bizi neler bekliyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.