STM: Türkiye, fidye yazılım saldırılarına en çok maruz kalan üçüncü ülke

STM: Türkiye, fidye yazılım saldırılarına en çok maruz kalan üçüncü ülke

Türkiye'nin siber güvenlik ve büyük veri konusunda öncü şirketlerinden STM (Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş.), Türkiye için yeni Siber Tehdit Durum Raporu'nu yayınladı. Raporda Türkiye'ye dönük saldırıların yoğunluğu dikkat çekiyor. Temmuz-Eylül aylarını inceleyen söz konusu rapor, dünya genelinde fidye yazılım saldırılarının yüzde 172 oranında arttığını gösteriyor. Dünyada ABD ve Brezilya bu saldırılara maruz kalan ilk iki ülke olurken 3. sırada Türkiye geliyor ve ülkemiz bu konuda Avrupa bölgesinde 1. sırada yer alıyor.

siber-guvenlik-stmAğustos 2016 ayında gözlemlenen Locky adlı fidye zararlı yazılımının başta sağlık olmak üzere, telekomünikasyon ve ulaşım sektörlerini etkilediği de belirtiliyor. Locky'nin en çok rahatsız ettiği ülkeler ise ABD, Japonya, Kore Cumhuriyeti, Tayland şeklinde uzayıp gidiyor. Neyse ki Locky saldırısından etkilenen 50 ülke arasında Türkiye 40’ıncı sırada yer alıyor.

Bugün Capture The Flag (Bayrağı Yakala) adlı bir siber güvenlik yarışması düzenleyen STM’nin raporuna göre Türkiye'de dijital bankacılığa dönük saldırılar da dikkat çekiyor. Ülkemiz 11 bin 516 saldırı ile Avrupa bölgesinde en fazla dijital bankacılık saldırısı alan ülke olarak dikkat çekerken Türkiye’yi 4 bin 880 saldırı ile Almanya ve 3 bin 529 saldırı ile Fransa takip ediyor.

Endüstri 4.0'ın diğer yüzü

Son dönemde popüler olan Endüstri 4.0 dönüşümüyle şirketler hızla dijitalleşiyor. Ancak bu dijitalleşme siber saldırıların artışını da beraberinde getiriyor ve STM bu noktada bizi bekleyen risklerin de altını çiziyor. Rapora göre siber korsanlar FTP sunucularından, mesajlaşma ve ofis programlarına kadar bir çok yönden saldırıya geçmekte ve şirketlere maddi ve/veya manevi zarar veriyor. En çok saldırıyı mühendislik ve sanayi şirketleri çekerken onları nakliyat, ilaç, üretim, ticaret ve eğitim şirketleri takip ediyor.

STM, elektrik, su, atık su ve petrol gibi sektörlerde kullanılan uzaktan kontrollü Endüstriyel Kontrol Sistemleri'nin (EKS) yüzde 92’sinde saldırı çekebilecek açık(lar) bulunuyor.

endustri-4-0-stm

Giyilebilir cihazlar ve 3 Boyutlu yazıcılar siber korsanların yeni ilgi alanı

Giyilebilir teknoloji ürünlerinin de kullanımı giderek artıyor ve rapora göre siber korsanlar bu ürünleri ATM makinalarında kullanılan parolaları ele geçirmek için kullanıyor. Korsanlar bu cihazların sensörleri aracılığıyla kullanıcıların klavye ve ATM tuş takımlarındaki el hareketlerini takip ederek kişisel şifreleri ele geçirebiliyor.

Keza giderek yaygınlaşan üç boyutlu yazıcılar da siber korsanların yeni ilgi alanlarından biri. Siber korsanlar özellikle üretim süreçlerine müdahale ederek özellikle otomotiv kritik sektörlere sabotaj düzenleyebiliyor.

Raporda sosyal medyada tanınmış kişiler adına açılan sahte hesapların popülerleştirildikten sonra terör örgütü propagandası için kullandığını da yer veriliyor. Dünyadaki siber saldırıların yüzde 56’sının Çin kaynaklı olduğunu belirten raporda veri ve dosya paylaşımı platformlarının da siber korsanların en önemli hedefleri arasında gösteriliyor.

Siber Uzay yeni harekat alânı

STM, Temmuz ayında gerçekleşen NATO Zirvesi’nde siber uzayın da yeni bir harekât alanı olarak resmen kabul edildiğini ve artık ülkelerin siber saldırılara karşı konvansiyonel silahlarla mücadele edeceğini hatırlatıyor. Bildiğiniz gibi ülkemizde de 2016-2019 Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem Planı uygulamaya konulmuş ve planın detaylarını sizlerle paylaşmıştık.

Burada bir bölümüne yer verdiğimiz STM'nin söz konusu raporunu STM.com.tr'den indirebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.